Мін’юст дав пояснення, кому в Україні заборонено одружуватися

У Мін’юсті оприлюднили законодавчі норми, які забороняють вступати у шлюб в Україні

У Міністерстві юстиції України уточнили інформацію про шлюбний вік. У відомстві нагадали, що одружуватись можуть громадяни України з досягненням повноліття (тобто 18 років). Раніше, з 16 років, одружуватись можна лише після рішення суду. Про це повідомляє пресслужба Мін’юсту, передає портал "Коментарі".

"За заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам," - наголошують у міністерстві.

Також у Мін’юсті нагадують, що укладати шлюб не можуть родичі.

"Не менш важливою умовою при одруженні є встановлення родинного споріднення. Стаття 26 Сімейного кодексу чітко встановлює коло осіб, які не можуть перебувати у шлюбі між собою: особи, які є родичами прямої лінії споріднення; рідні брат і сестра та неповнорідні брат і сестра (які мають спільного батька або матір). Також це стосується і таких родичів, як двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця. Не можуть одружитися усиновлювач та усиновлена ним дитина, шлюб може бути укладений лише у одному винятку - коли буде зареєстровано скасування усиновлення," - доповнюють у міністерстві юстиції.

Також юристи уточнюють, що за рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним.

Нагадуємо, що українське законодавство гарантує, що шлюб в Україні ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.
Читайте також: Вчителька зробила учневі щеплення від коронавірусу без згоди батьків: її заарештували