Вчені відтворили обличчя фараона Тутанхамона, який правив Єгиптом 3 тис. років тому

Дослідники показали вигляд єгипетського фараона Тутанхамона, який жив понад 3 тис. років тому.

Вчені розкрили, як виглядав єгипетський фараон Тутанхамон під час свого правління понад 3300 років тому. Команда дослідників з трьох країн Італії, Австралії та Бразилії використала цифрову модель черепа фараона та відтворила обличчя Тутанхамона.

Бразильський графічний експерт і співавтор дослідження Сісеро Мораєс розповів, що дослідники не мали прямого доступу до черепа древнього правителя Єгипту, що дуже ускладнило моделювання. Однак команда зібрала попередні матеріали наукових робіт з даними про череп Тутанхамона.

"Це було подібно до детективного завдання, де частини інформації були об’єднані, щоб дати змогу створити тривимірну модель черепа Тутанхамона", – пояснив Мораєс.

Графічний дизайнер розповів, що всі м’які частини обличчя, починаючи від передньої частини носа, розміру губ, висоти вух, положення очних яблук були створені на основі попередніх даних фотографій з томографа.

"Усі ці прогнози базуються на статистичних дослідженнях, проведених на комп’ютерній томографії живих людей", - заявив дослідник та додав, що дані сучасних єгиптян були використані для подальшого вдосконалення проєкту.

Обличчя фараона Тутанхамона. Реконструкція вчених

Обличчя фараона Тутанхамона. Реконструкція вчених

Більша частина історії фараона Тутанхамона залишається оповитою таємницею. Відомо, що єгипетський правитель зійшов на престол у віці 9 років і керував країною протягом 10 років, перш ніж помер у 19 років.

Гробниця Тутанхамона була відкрита в 1922 році британським археологом Говардом Картером і розташовувалась глибоко під єгипетською Долиною Царів. Виявлення гробниці стало одним з найбільших відкриттів в історії єгиптології, адже вона виявилась одна з небагатьох не розграбованих гробниць фараонів, яка містила тисячі артефактів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені показали справжній вигляд обличчя Ісуса. Вони представили неочікуваний результат.

Також "Коментарі" писали, який вигляд мали б герої фільму "Барбі", якби були ляльками.