Прийде різке похолодання: синоптик розповів, якою буде погода у вересні

Температура повітря у вересні знизиться на 6-8 градусів

Перші дні вересня прийдуть з різким і несподіваним похолоданням. Опади накриють тільки західний та південно-західний регіон, на цих територіях можливі короткі грози. Проте метеорологічна осінь наступить ще не швидко. Саме про такий початок вересня прогнозує Ігор Кибальчич.

Зокрема, атмосферні процеси у ці вересневі дні над більшістю європейських територій будуть змінюватись, беручи курс на осінь. Причина похолодання на східних європейських територіях - великий антициклон Quintin зі Скандинавії.

"У зв'язку з цим вже з 1 вересня в Україні відбудеться суттєве похолодання, а температура повітря знизиться на 6-8 градусів порівняно з останніми днями серпня. Атмосферний тиск виявиться вищим за норму, тому опадів у першій декаді місяця практично не очікується, за винятком Західної та південно-західної частини країни, де в окремі дні пройдуть короткочасні дощі у супроводі гроз", - робить прогноз Ігор Кибальчич.

В ці дні вересня буде переважати північно-західний вітер. Але це ще не метеорологічна осінь. Прогнозист передбачає, що в кінці першої декади градуси вересневої температури підвищаться до комфортних показників, як це було влітку, як вдень, так і вночі.

Щодо пори бабиного літа, то знову тепла вереснева температура в середині місяця – це не саме бабине літо. Синоптик каже, що воно настає після того, як прийде метеорологічна осінь, це період, коли градуси середньодобової температури тримаються на позначці нижче +15 градусів і це триває хоча б 5 днів.

Пора справжнього бабиного літа настає наприкінці вересня або на початку жовтня.

"Кількість опадів по Україні у вересні очікується невеликою, і в більшості областей буде спостерігатися їх дефіцит. Згідно з розрахунками Українського гідрометцентру, в залежності від регіону, очікується випадання 29-65 мм, що складе приблизно 70-75% від кліматичної норми. Тому ризик розвитку посухи та збільшення пожежної небезпеки залишається, на жаль, високим", - попереджує аграріїв Кибальчич.

Щодо середніх вересневих градусів повітря, то перший місяць осені буде на 1-1, 5 градуса вищим кліматичної норми. Все залежить від регіону, але середньомісячна температура вересня очікується від +14 до +19 градусів. При цьому, друга половина цього місяця за прогнозами очікуватиметься значно теплішою, як перша.

Чи прийдуть разом з антициклоном перші вересневі заморозки ? Вони, - відповідає прогнозист, є малоймовірними, окрім високогір'я українських Карпат. В цій місцевості це не є чимось аномальним.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, якою буде погода на День незалежності України.