На відновлення підуть роки: що відомо про стан води в Десні

У Чернігівській та Сумській області зібрали 31 тону загиблої риби

Ситуація із забрудненням води річок Сейм та Десна стабілізувалася. Експерти розповіли навіть про покращення стану води, однак не скрізь. Про ситуацію детальніше розповіли у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, повідомляє портал "Коментарі".

Заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко розповіла що у водах Сейму, в точках, де почався рух забруднення територією України, вміст розчиненого кисню досяг норми – 4 міліграми на дециметр кубічний. За словами посадовиці, мор риби не фіксується. У Десні забруднення сповільнилося, фіксується точково та має неоднорідний характер.

За її словами, для збору загиблої риби у Чернігівській області наразі задіяно 15 човнів та 142 фахівця. Місцева влада та небайдужі громадяни, наразі вже зібрали 31 тонну загиблої риби – 12 тонн 150 кг у Сумській та 19 тонн на Чернігівській областях.

Наразі забруднення пройшло Десною вже 242 км. За оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру, забруднена вода орієнтовно може досягнути Київщини 14-16 вересня.

За словами директора УкрГМІ ДСНС України та НАН України Володимира Осадчого, за допомогою супутникових знімків було оцінено обсяг забрудненої води, яка потрапила у річку Сейм з цукрового заводу в Курської області – це близько 5600 тонн. Ця маса за декілька годин знищила весь розчинений кисень у воді, що призвело до наслідків, які останні тижні спостерігалися у Сеймі.

Водночас за словами директора Інституту гідробіології НАН України Сергія Афанасьєва, екосистеми річок Сейм та Десна можуть відновитися за 2-3 роки.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що буде з водопровідною водою у Києві.