Супутникові знімки виявили концентрацію російських військ

Американська розвідувальна компанія проаналізувала ситуацію з російськими військами на українському кордоні

Агентство Reuters повідомляє про збільшення кількості російської військової техніки біля кордонів України. Це підтверджується супутниковими знімками, наданими виданням Politico.

Комерційні супутники Maxar Technologies зробили серію знімків територій поблизу російсько-українського кордону. На останніх знімках видно шеренги танків та артилерії біля містечка Эльня. Інформація у світові медіа надійшла від американського видання незалежних журналістів Politico та проаналізовано розвідувальною компанією.

Єльня – місто з 10-тисячним населенням неподалік від російського кордону з Білоруссю, до Києва – біля 700 км. Переміщення військ у цьому напрямі зафіксоване ще весною. Підрозділи під Єльнею є елітною 1-шою танковою армією Росії. Крім бронетанкових військ, танків та самохідної артилерії відмічають наявність сухопутних військ.

Техніку 4-ої танкової дивізії Росії у понеділок виявили біля північного кордону України в районі Брянська та Курська. Підрозділи оснащені танками Т-80У та самохідною артилерією. Поруч з ними також спостерігаються частини 1-ої гвардійської танкової армії, яка першою отримує новітню техніку та обладнання і призначена для проведення повноцінних воєнних операцій.

Аналіз ситуації на українському кордоні проводився компанією Jane's Information Group, яку скорочено називають Janes. Janes – глобальна розвідувальна спільнота з відкритим кодом (Open-source intelligence, OSINT), яка займається питаннями військовими, оборонними, аерокосмічними і транспортними. Згідно з висновками розвідників подібна активність російських військ є "відхиленням від стандартної схеми підготовки 1-ої гвардійської танкової армії".

Ситуація між Україною та Росією вчергове напружується, про що свідчать посилення проблем з енергоносіями (див. посилання), агресивна риторика російських високопосадовців (див. посилання), а також відеоролики Youtube, які демонструють колони російських танків, зокрема Т-72 із захистом від ракет FGM-148 Javelin.