Головна Новини Суспільство події ЗМІ дізналися, що отримав Орбан: чому Угорщина не блокувала санкції проти СПГ із РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ дізналися, що отримав Орбан: чому Угорщина не блокувала санкції проти СПГ із РФ

Угорщина не блокувала санкції проти СПГ із РФ в обмін на "вічний" захист її АЕС із Росатомом

22 червня 2024, 12:05
Поділіться публікацією:

Уряд Угорщини погодився на 14-й пакет санкцій ЄС, який передбачає обмеження постачання російського скрапленого газу (СПГ) в обмін на те, що жодні поточні чи майбутні заходи не загрожуватимуть реалізації проекту атомної електростанції "Пакш II". Як передає портал "Коментарі", про це стало відомо із джерел угорської служби "Радіо Свобода".

ЗМІ дізналися, що отримав Орбан: чому Угорщина не блокувала санкції проти СПГ із РФ

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Угорський уряд погодився припинити блокування санкцій ЄС щодо постачання російського ЗПГ, але в обмін на це "Пакш II" отримав горизонтальне звільнення від санкцій. Ядерний проект, схоже, назавжди захищений від усіх нинішніх та майбутніх потенційних санкцій, зазначає видання.

Уряд виключав "Пакш II" зі сфери санкцій та в попередніх пакетах, але це завжди робилося на індивідуальній основі. Зміна, порівняно з цим, полягає в тому, що тепер він отримав повне звільнення від санкцій.

Ця поступка не змінює позицію угорського уряду, яка полягає в тому, що він виступає проти всіх санкцій, пов'язаних з ядерними питаннями, включаючи санкції проти керівників "Росатому" за їхню роль у російській окупації та експлуатації Запорізької атомної електростанції.

Раніше уряд Угорщини виключав підтримку будь-яких каральних заходів, що впливають на російський газовий сектор, посилаючись на безпеку постачання. Це значний крок уперед, навіть якщо вжиті заходи не впливають на постачання російського зрідженого природного газу до Європи, а лише забороняють його реекспорт у треті країни з європейських (переважно бельгійських та французьких) портів.

Крім того, заборонено інвестиції в російські проекти з видобутку зрідженого природного газу, особливо у районі Північного моря.

Минулого року російська держава заробила близько восьми мільярдів євро на експорт зрідженого природного газу. Нинішнє ембарго торкнеться приблизно лише чверті цієї суми. У той же час через європейські санкції Москві, ймовірно, доведеться переосмислити свою бізнес-модель і доставляти природний газ новими маршрутами (наприклад, через Північний Льодовитий океан) на ринки збуту в Азії. Це вимагатиме спеціальних криголамів.

Угорщина мала ще одну серйозну застереження проти пропозиції щодо санкцій, а саме те, що пропозиція зобов'язала б європейські материнські компанії, присутні в Росії, забезпечити дотримання санкцій у разі їхніх дочірніх компаній у цій країні. За інформацією Радіо Свобода, це стало б проблемою, зокрема, для банку OTP, який має значні інтереси в Росії. Проте пропозиція була настільки пом'якшена, що зацікавлені європейські інвестори не бачать у ній загрози.

Читайте також на порталі "Коментарі" — флоту нафтових танкерів РФ тепер санкції не страшні: як Кремль знайшов вихід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини