ЗМІ дізналися, навіщо Тейшейра "злив" документи Пентагону про Україну

Молодий військовий ділився секретами Америки із друзями-геймерами

Американський військовослужбовець Джек Тейшейра, підозрюваний в організації витоку документів Пентагону, вважав війну в Україні "пригнічуючою" битвою країн, які мають бути близькими один до одного. Як передає видання "Коментарі", про це пише "The Washington Post".

Видання зазначає, що учасник закритого сервера Discord, де Тейшейра публікував секретні документи, розповів, що вперше секретні дані військовослужбовець почав показувати своїм приятелям у лютому 2022 року.

"Він розглядав (Ред. – війну в Україні) як "пригнічуючу" битву між "двома країнами, у яких має бути більше спільного, ніж приводів роз'єднання", – розповів журналістам друг Тейшейри.

Зазначається, що рішення опублікувати секретні документи молода людина пояснювала тим, що хоче "просвітити людей, які, на його думку, були його друзями і яким можна довіряти", а також зробити їх "вільними від пропаганди, що вирує зовні".

При цьому учасники онлайн-групи пообіцяли ніколи не ділитися ні з ким секретними документами за межами їхнього закритого сервера Discord, оскільки це може завдати шкоди США.

Співрозмовник також спростував чутки, що деякі з учасників сервера були росіянами та українцями. За його словами, один учасник справді видавав себе за російського морського офіцера, але насправді він мешкає в Кентуккі.

Зазначимо, тема "зливів" секретних документів Пентагону стає все більш гостросюжетною. До того, що вже обговорюється і було опубліковано раніше, додаються нові матеріали, які виходять у рейтингових ЗМІ. Так, зокрема, The Washington Post, проаналізувавши документи, що потрапили у відкритий доступ, приходить до висновку, що війна в Україні не завершиться в 2023 році, а буде затяжною, бо жодна зі сторін не зможе здобути перемогу. Нагромаджено навколо цього стільки, що з'явилося повідомлення, ніби секретні документи "злив" 21-річний військовослужбовець Нацгвардії ВПС США Джек Тейшейра, який нібито курирував приватну онлайн-групу, члени якої об'єдналися "через спільну любов до зброї, расистських онлайн-мем і відеоігор", м'яко кажучи, викликає сумніви. Чому ЗМІ наголошую на тому, що війна в Україні буде затяжною? Для чого взагалі було зроблено це "злив"? До чого нас усіх можуть у такий спосіб готувати? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.