Журналісти дослідили реєстри і з’ясували, що Міноборони й досі купує військову форму "від Гринкевичів"

За інформацією журналістів, Міноборони нібито досі купує форму для військових «від Гринкевича», яка може бути неякісною

Після скандалу із постачанням нібито неякісної форми для ЗСУ фірмою ТОВ "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ" львівського бізнесмена Романа Гринкевича, Міноборони заявило про розірвання з компанією всіх державних контрактів. Втім, як з’ясували журналісти, згідно із документами про постачальників військові форми Міноборони, відповідні державні замовлення серед інших виконує компанія ТОВ "ЮДЖС" з реєстрацією у Вінницькій області, повідомляє сайт Депо.

За інформаціє видання, ця фірма постачає міністерству оборони літні польові костюми, і за 2023 рік звітує про отриманий рекордний дохід у розмірі 374 606 600 грн. Статутний капітал компанії при цьому складає всього 5000 грн., відзначають журналісти.

При цьому, у матеріалі видання йдеться про те, що головним бенефіціарним власником ТОВ "ЮДЖС" вказана Гебер Рената Вікторівна. До липня 2024 року ця сама особа керувала ще однією компанію - ТОВ "РМК „НОВОТЕХ"", і зараз вона ж володіє ТОВ "ГАЗПРИЛАД". Обидві фірми пов'язує один і той самий "видалений бенефіціар" - Сидоренко Віктор Васильович.

Журналісти підкреслюють, що дослідження бізнес-активів Віктора Сидоренка приводить до ПРАТ "МПТ-71", що теж зареєстроване на Вінниччині. При цьому, як вказується у матеріалі, ПРАТ "МПТ-71" належить Віктору Сидоренко наполовину, в той час, як решта 45.8444% записані ймовірно на його родичку - Сидоренко Людмилу Олександрівну.

"І тут, врешті, спливають найцікавіші обставини. Сидоренко Людмила Олександрівна керує ТОВ "ІНТЕР-ТЕКСТ", яке виробляє одяг та виступало субпідрядником у компанії Романа Гринкевича", - йдеться у матеріалі.

Журналісти наголошують, що форму, яку за державним контрактом, Міноборони постачав його "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ" виробляло, власне, ТОВ "ІНТЕР-ТЕКСТ".

Все це наразі, йдеться у матеріалі, розписано в рішенні Господарського суду Вінницької області.

Крім того, видання додає, що між компанією Гринкевича і ТОВ "ІНТЕР-ТЕКСТ" діяв договорів про постачання товару, вартістю понад 64 млн грн. Тепер за ним вінницькі виробники військової форми нібито намагаються стягнути з Гринкевича кошти, наголошують журналісти.

"З огляду на викладене, Міноборони продовжує закуповувати той самий одяг для армії у тих же виробників, що й постачали МО Гринкевичі", - йдеться у матеріалі.

Водночас, як підкреслюють журналісти, за даними слідства ДБР, Гринкевичі нібито везли форму поганої якості. У справі наявні експертизи, які окрім одягу від ТОВ "ІНТЕР-ТЕКСТ", визнають неякісним товар іще від п'яти інших субпідрядників Гринкевича. Йдеться про ТОВ "РЕКЛАМНИЙ ТЕКСТИЛЬ", ТОВ "ФАБРИКА ВІЙСЬКОВОГО ОДЯГУ", ТОВ "ХМЕЛЬНИЦЬКА МАНУФАКТУРА", ТОВ "ХОРМАКС" і ФОП "Кравченко Олена Петрівна".

Як підкреслює видання, жодному представнику з цих виробників сьогодні й досі не вручені повідомлення про підозру аналогічно без висунутих підозр залишаються і чиновники Міноборони.

"Та оскільки Міноборони до цього часу продовжує купувати форму того ж самого виробництва, яку постачали Гринкевичі, то ЗСУ або дійсно одягають у брак, або ж експертизи проведені ДБР насправді не відповідають дійсності", - сказано у матеріалі видання.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про найбільш гучні справи про корупцію під час війни.