"Жовті" сертифікати вже в "Дії": як їх згенерувати

У майбутньому COVID-сертифікати отримають ті, хто перехворів

У Міністерстві цифрової трансформації повідомили, що українці вже зможуть згенерувати “жовті” внутрішні COVID-сертифікати в застосунку Дія на iOS. Найближчим часом така послуги стане доступною для власників Android, коли Міністерство отримає підтвердження від Google Play.

Нагадаємо, що “жовтий” сертифікат можна згенерувати на наступний день після першої дози вакцинації. Термін дії такого електронного документа - 120 днів.

Українці вже можуть в додатку "Дія" згенерувати внутрішній “зелений” сертифікат, термін дійсності якого один рік. "Зелений" сертифікат можна отримати після отримання двох доз вакцини.

"Ми зробили два види сертифікатів. Перший вид - це внутрішній, його можна згенерувати для різних життєвих ситуацій всередині країни. Він відрізняється від міжнародних тим, що у внутрішньому менше ваших медичних даних, персональних даних і є фотокартка. Це допомагає ідентифікувати вас як особу, якщо потрібно прийти на якийсь публічний захід. Міжнародний сертифікат включає в себе більше інформації, його можна буде показувати на кордонах в країнах Європейського союзу. Його особливість - він працює без інтернету. У подальшому згенерувати сертифікат зможуть ті, хто отримав негативні результати ПЛР-тестування чи одужали від коронавірусної хвороби", - наголосив міністр Михайло Федоров.

Покрокова інструкція

Для генерації сертифікату треба заходите в розділ "Послуги"/ COVID-сертифікати. Далі натискаєте "Отримати сертифікат", надаєте згоду. Потім створити "Дія-підпис". За допомогою технології фото-ID можна створити власний електронний підпис у смартфоні. Ваше обличчя сканується й перевіряється біометрія вашого обличчя з біометрією, яка зберігається в демографічних реєстрах. Далі створіть код із 5 цифр й сертифікат завантажиться в додатку.

Як повідомляв портал "Коментарі", Мінцифри запускає систему сповіщення про зниклих дітей.