Запорізькі фортифікації на фінішній прямій: скільки споруд готові

Оборонна готовність: Запоріжжя майже завершило фортифікаційні об'єкти

Запорізька область стала центром інтенсивних державних інвестицій у будівництво військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд. Згідно з останніми даними, виділені кошти на ці цілі сягнули майже 1.3 мільярда гривень у 2024 році, з чого 150 мільйонів гривень походять із місцевого бюджету, а решта — із державного.

Підрядні організації, відповідальні за реалізацію цих проектів, вже завершили основні роботи, що включають земляні роботи, монтаж залізобетонних виробів, гідроізоляцію та улаштування вхідних груп. На сьогодні середній відсоток готовності об’єктів складає 90%. Про це повідомили в Запорізькій військовій адміністрації.

Детальна інформація про вартість виконаних робіт, конкурси та тендери, дати проведення та ідентифікатори транзакцій, залишається обмеженою.

“Доступ до інформації,+ обмежується у відповідності з частиною другою статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" виключно в інтересах національної безпеки та територіальної цілісності, бо розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам, призвести до підвищення інформованості ворога про стан бойової готовності військ на конкретному напрямку організації оборони, а шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні”, - зазначили в Запорізькій ОВА.

Раніше “Коментарі” писали, що Україна наростила витрати на оборонні потреби, із зосередженням значних сум в Харківській області. За 2023-2024 роки уряд скерував близько 7.2 мільярда гривень — на зміцнення обороноздатності цього прикордонного регіону. Але чи вдається ці кошти використати з максимальною користю, чи це лише додає пилу в очі громадськості.

Крім того, на будівництво військових інженерно-технічних споруд в Херсонській області з державного бюджету на 2023-2024 роки виділено понад 2 мільярди гривень, тоді як з обласного бюджету виділено додатковий 1 мільярд гривень