Головна Новини Суспільство події Законопроект №5655 становить загрозу для корупційних організацій, – Всеукраїнська асоціація громад
commentss НОВИНИ Всі новини

Законопроект №5655 становить загрозу для корупційних організацій, – Всеукраїнська асоціація громад

Верховна Рада ухвалила загалом законопроект №5655 про реформування сфери містобудування

16 грудня 2022, 10:26
Поділіться публікацією:

Всеукраїнська асоціація громад закликала "бути уважними і критичними" до інформації, що з'являється в ЗМІ навколо законопроекту №5655 , щоб не стати учасником маніпуляцій. Як передає видання "Коментарі", про це пише сайт "Гордон", цитуючи заяву Всеукраїнської асоціації громад.

Законопроект №5655 становить загрозу для корупційних організацій, – Всеукраїнська асоціація громад

Будівництво. Фото: з відкритих джерел

"Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №5655 про реформування сфери містобудування. Після чого в засобах масової інформації почала поширюватися агресивна кампанія противників законопроекту. Для кого цей законопроект справді становить загрозу, то це для корупційних організацій, які не хочуть відмовитися від "чорної каси" "За приблизними оцінками, всі вони заробляють на угодах і схемах у будівельній галузі близько $10 млрд на рік. Корупціонери бояться прозорості, а саме прозорість містобудування – головна мета реформи та єдиний дієвий інструмент якісного оновлення", – сказано у заяві.

Автори зазначили, що велика містобудівна реформа розпочалася з ліквідації ДАСІ – Державної архітектурно-будівельної інспекції, "де роками формувалася система, за якої забудовники платили хабарі посередникам за супровід об'єкта будівництва".

"Замість ДАСІ почав функціонувати новий орган – Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАГ), який припинив хабарництво на рівні самої інспекції. Але, на жаль, у низці міст залишилися "автономні" відділи архітектури, які продовжили довільно видавати дозволи на будівництво та введення експлуатацію. Тому нечесні учасники будівельного ринку не хочуть втрачати монополію та використовують ці відділи архітектури у своїх інтересах. Відповідно, відчуваючи загрозу власному стану через ініційовані зміни, вони масово блокують законопроект", – зазначили члени організації.

Вони виступили за прозорі та цифрові дозвільні процедури та обов'язкову відповідальність усіх порушників – як забудовників, так і інших органів.

"Хочеться відзначити, що цей законопроект надає низку можливостей для громад і будівельників, але не для будівельників-монополістів. Ухвалений законопроект №5655 дозволяє громадам бути активним учасником сфери містобудування шляхом здійснення моніторингу за містобудівною діяльністю всіх об'єктів, що у вас будуються на території. Крім того, закон передбачає можливість впливу територіальних громад на факти самовільного будівництва на підставі рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, прийнятому відповідно до закону. .

У Всеукраїнській асоціації громад закликали не підписувати петиції та інші документи, "спираючись на думки преси, псевдоактивістів та псевдоекспертів".

"Для детального ознайомлення з реальною позицією законопроекту №5655 ви можете перейти за посиланням та переглянути публічне обговорення Всеукраїнською асоціацією громад із представниками влади щодо законопроекту, в якому взяли участь Олена Шуляк – заступник голови комітету Верховної Ради України з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Наталія Козловська – заступник міністра розвитку громад та територій України, Семен Кривоніс – голова Державної інспекції архітектури та містобудування України, а також Сергій Кубах – експерт із земельних питань, керівник напряму земельної реформи програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) ", — Перерахували в організації.

Автори звернення наголосили, що законопроект пройшов широке публічне обговорення серед громад – учасників Всеукраїнської асоціації громад, яка сьогодні налічує 863 громади, а також схвалено правлінням організації.

"Прозорий доступ до містобудівної документації та стабільні правила у будівельній галузі стануть основою для залучення міжнародних інвестицій в Україну у післявоєнний період. Звертаємо увагу, що якнайшвидше прийняти законопроект неодноразово закликали члени коаліції "Українська рада бізнесу", Торгово-промислова палата, Всеукраїнська аграрна рада, Ліга страхових організацій України, Нотаріальна палата України, Конфедерація будівельників України, саморегулюючі організації у будівництві та ще кілька десятків професійних організацій, а також представники бізнесу та експертних середовищ окремо”, – заявили вони.

Дискусія навколо норм законопроекту, на думку членів організації, відволікає від спроби зберегти монополію "обраних" забудовників у деяких містах та "зберегти можливість збирання коштів із тих, хто не входить до монополії".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини