Законність карантину в Україні: наскільки рішення Кабміну і ВР відповідали Конституції

Експерти оцінили, чи може КСУ визнати обмеження через карантин незаконними

Експерти спрогнозували для видання "Коментарі" вердикт Конституційного Суду України (КСУ) щодо законності дій уряду під час введення карантинних заходів, а також наслідки цього вердикту.

Законність карантину в Україні: що можуть визнати незаконним

До Конституційного Суду України 4 червня надійшло подання Верховного Суду України (ВСУ) щодо конституційності встановлення обмежень на час карантину, передбачених положеннями окремих нормативно-правових актів, прийнятих Кабміном і Верховною Радою. Серед претензій ВСУ:

– передбачені Кабміном протиепідемічні заходи, пов'язані з самоізоляцією, обмежують право людини на свободу пересування, право вільно залишати територію України, право на мирні збори (останні два можуть бути обмежені лише законом, а не актами уряду);
– одні суб'єкти господарювання отримали можливість працювати, а інші – ні, тоді як, згідно Конституції, громадяни мають рівні конституційні права і свободи;
– обмеження певних конституційних прав, введені урядом, можливі тільки в умовах надзвичайного або воєнного стану;
– під час внесення змін до бюджету в частині обмеження зарплат (до розміру 10 мінімальних на час дії карантину) працівників, службових та посадових осіб бюджетних установ, а також нардепів, суддів, прокурорів та інших осіб, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, на думку представників ЗСУ, було здійснено непропорційне втручання у майнові права.

Законність карантину в Україні: непропорційні і непослідовні заходи Кабміну

Аналітик в галузі права Українського інституту політики (УІП), адвокат, голова правозахисної громадської організації "Спільна мета" Ігор Печенкін підтримує претензії суддів ВСУ.

"Заходи Кабміну були непропорційні і непослідовні, – зазначає експерт. – Вони явно не відповідали Конституції та законам України. Рішення КСУ має остаточно розвіяти думку про правильність вирішення питань виключно актами уряду в екстрених ситуаціях. Всі правові питання в країні повинні вирішуватися на підставі законів – в дотриманні конституційних норм".

Ігор Печенкін підкреслює, що піднята представниками Верховно Суду тема актуальна у соціальному і правовому плані.

"Суб'єктом ставиться назріле питання вирішення правового коллапаса, – зазначає адвокат. – Тому уявлення справедливо і має всі шанси бути розглянуто КСУ позитивно".

Законність карантину в Україні: політизованість рішення

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк переконаний, що результати розгляду даної справи продемонструють, наскільки за нової влади КСУ є не політизованим і автономним.

"Для влади, якщо справа буде не на користь уряду, це стане іміджевою і інституціональною поразкою, – підкреслює експерт. – Можна скільки завгодно говорити всім, що у тебе є дике бажання врятувати країну, хоч і немає політичного досвіду. Тим не менш, свій функціонал потрібно здійснювати в рамках закону. Для мене очевидно, що ні світа, ні афілійовані чиновники, ні сам Зеленський цього не розуміють".

Досить згадати, зазначає Дмитро Гаврилюк, як на нещодавній прес-конференції президент хотів "дотискати банківську систему" і обурювався, що "у нас дуже багато автономних мерів".

"Якщо говорити про суть претензії ВСУ, то вона має місце і буде грати швидше як "жовта картка української влади, яку хоч суд (якщо не люди на площах) змусить працювати в рамках закону. А не лише тоді, коли для влади зручно "грати в чисту"... Карантинні заборони влади, безумовно, мали чимало протиріч – і в світлі можливого епідеміологічного загострення необхідно зробити вірні висновки, – вважає кандидат політичних наук. – Якщо ж влада проігнорує цей урок, то буде наступне подання в КСУ. Яке, як і нинішнє, швидше за все, буде не на користь української влади. Втім, навряд чи вона буде змінювати свої свідчення". Швидше стане бити себе в груди, запевняючи, що вона як супермен – до останнього захищала українців від короновірусу".

Раніше "Коментарі" писали, що Україна підійшла до нового етапу виходу з карантину. Вже сьогодні, 5 червня, Кабмін знімає ряд обмежень. Вони стосуються роботи ресторанів і кафе, перельотів, а також самоізоляції пенсіонерів. Про нові правила і ослаблення старих обмежень раніше розповів на своїй сторінці в Telegram прем'єр Денис Шмигаль