Загроза дронів все переграла: у що тепер має намір інвестувати Захід

FT пише, загроза дронів змусила оборонні компанії активно інвестувати у лазерну зброю

Провідні оборонні компанії, такі як RTX у США, MBDA у Євросоюзі та QinetiQ у Великій Британії, почали активно інвестувати у розробку недорогої високоенергетичної лазерної зброї для боротьби з безпілотниками. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише Financial Times.

Потреба економічно ефективних засобів боротьби з дешевими дронами стала очевидною під час повномасштабної фази російсько-української війни.

Поширення безпілотних повітряних боїв виявило значну "асиметрію видатків", коли нападати дешевше, ніж оборонятися.

Західні країни зіткнулися з аналогічною проблемою, коли британським та американським кораблям довелося запускати ракети вартістю кілька мільйонів доларів, щоб збивати безпілотники єменських хуситів у Червоному морі.

"Зрештою, економічно невигідно збивати безпілотник вартістю $100 або $1000 за допомогою перехоплювача вартістю понад $1 млн", - сказав Джеймс Блек, дослідник в галузі оборони в некомерційному дослідному інституті Rand Europe.

Ситуацію можуть змінити лазерні системи, які раніше вважалися елементом наукової фантастики.

У статті наводиться конкретний приклад – британська система DragonFire, яку мають намір встановити на кораблі Королівського флоту до 2027 року. Вартість одного лазерного пострілу становить лише 10 фунтів, а точність – феноменальна: система здатна потрапити у монету з відстані 1 км.

Однак такі лазерні системи мають суттєві обмеження: вони працюють тільки за прямої видимості мети, а ефективність знижується при задимленості або забрудненні атмосфери. Крім того, лазер потребує стабільної платформи та надійного джерела живлення.

До того ж, урядам необхідно враховувати витрати на розробку. Експерти вважають, що лазерна зброя стане доповненням до існуючих систем озброєння, а не повною їх заміною.

Читайте також на порталі "Коментарі" - шантаж НАТО ядерною зброєю: чи ризикне Україна на такий крок.