Який хитрий план з’явився у Орбана: про що свідчать візити до Києва та Москви

Тиждень всі говорять про поїздки Орбана до Києва і Москви, і ні пари з вуст про фактичну поразку на виборах до ЄП

На тижні, що минає однією з тем, яка опинилася в центрі уваги був візити прем’єра Угорщини Віктора Орбана спочатку до Києва, а потім до Москви. Він вже визвав шквал негативної реакції, як з боку лідерів ЄС, так і США. Проте знайшлися й ті, хто підтримав його, зокрема прем’єр Словаччини Роберт Фіцо. Що це було? Чи може бути так, що Будапешт починає розхитувати ситуацію на користь Росії, змушуючи Київ та Захід розпочати діалог з Путіним? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Орбану доводиться іти на неординарні кроки

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1, керуючий партнер консалтингової компанії "Crowe Michailenko" Вадим Трюхан зазначив, що було би дивно, якби Орбан, як премʼєр головуючої в ЄС держави не здійснив візит до Києва.

"Це дуже досвідчений і хитрий політик, який уміє відчувати момент і вміло працює з настроями виборців. Його партія зазнала нищівного удару під час виборів до Європарламенту. Його недавній соратник, а нині головний політичний суперник Мадьяр набирає обертів. Відтак Орбану доводиться іти на неординарні кроки, які можуть навіть нагадувати гру Ва банк", – зазначив експерт.

На його думку, візит в Україну не слід розглядати окремо. Він є частиною хитрого плану, реалізованого угорським премʼєром.

"Вже тиждень всі говорять про його поїздки до Києва і Москви, і ні пари з вуст про фактичну поразку на виборах до ЄП. Не має значення те, що обидва візити були безрезультатними. Адже заяви, і то суто популістські, ні до чого не призводять. А те, що путін намагається через Орбана тиснути на Захід і Україну, це очевидно. Він відчуває, що вікно можливостей для нього і його терористичної держави закривається. Тому і поспішає. Тому і намагається використовувати своїх маріонеток типу Орбана і Лукашенка, для ретрансляції своїх уявлень про світ, в якому було би комфортно царювати до смерті. Чи дасть слабинку Захід? Поки що це питання залишається відкритим. А от Україна на шантаж і ультиматуми не піддасться за жодних обставин, адже це не тільки не відповідає нашим національним інтересам. Це може призвести до знищення всієї Української держави. Так що орбани хай і далі катаються в лігво до схибленого воєнного злочинця путіна, а лукашенки трясуть повітря ядерними "погрозами". Нам своє робити", – підсумував Вадим Трюхан.

Орбан хоче скористатися шансом

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін так прокоментував ситуацію:

"Я думаю, що одна з головних цілей візиту Віктора Орбана до Києва, крім того, що ми розуміємо, що Будапешт, офіційно тепер головний у Європейській раді на найближчі півроку, полягає у спробі Угорщини стати однією з країн-посередниць. Тому що Орбан бачить, що і на Заході, і поза його межами поступово змінюється атмосфера. Тобто і після саміту у Швейцарії, і як обговорення навколо цього саміту і до цього саміту вже проглядалася лінія, пов'язана з тим, що як мінімум у світі почала обговорюватися тема у якому статусі, в якому форматі могла б бути запрошена Росія на переговори з Україною".

Експерт звернув увагу, що Володимир Зеленський нещодавно заявив, що Київ розглядає формат з усіма його плюсами та мінусами той, який був у зерновій угоді, щоби безпосередньо не контактувати з Росією, а контактувати з країнами-гарантерами.

"Думаю, що на фоні цієї інформації Орбан вирішив активізуватися та показати, що безпосередньо він, Угорщина також могли б взяти участь у подібних переговорах. Зрозуміло, що з якоюсь вигодою для себе, тобто вбудуватись у подібні переговори. Ну і, як бачимо, Орбан справді почав просувати цю тему з Росією, доносити туди меседжі, тому що ми бачимо, що Угорщина такі канали продовжує підтримувати", - зазначив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорять заяви Зеленського: який буде формат переговорів з РФ. Експерти детально проаналізували ситуацію.