Якими мають бути відносини з РФ: опитування показало, що думають українці

Більшість українців проти того, щоб країни були дружніми

У травні 2024 року 75% українців переконані, що відносини з Росією мають бути із закритими кордонами, візами та митницями. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать дані опитування КМІС.

При цьому лише 12% хотіли б, щоб країни були дружніми, і лише 0,3% хотіли б об'єднання країн до однієї.

Самі соціологи пояснюють, що перед Революцією Гідності більшість українців (70%) хотіли бачити країни незалежними, але дружніми державами. Лише 15% наполягали на тому, що стосунки мають бути із закритими кордонами, візами, митницями. Причому досить значну частку респондентів (12%) бажали навіть об'єднання однією державу.

Після окупації Криму та початку війни на Донбасі значно зросла частка тих, хто вважав, що відносини мають бути як з іншими державами (з 15% до 44%), хоча все одно 48% вважали, що країни мають залишатися дружніми (частка тих, хто виступав за об'єднання знизилося до 5%.

Відразу після широкомасштабного вторгнення до 79% зросла частка тих, хто хоче мати закриті кордони, візи та митницю з Росією. До травня 2024 року показник залишається практично незмінним і фактично трохи знизився.

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, абсолютна більшість українців хочуть огородження від Росії та росіян.

"У 2020 році 57% українців вірили, що в майбутньому Україна зможе нормалізувати відносини з Росією, але зараз можна впевнено говорити, що абсолютна більшість українців (справедливо) не хочуть мати нічого спільного з Росією та росіянами та на багато років уперед будуть їх сприймати як ворогів", - сказав він.

Читайте також на порталі "Коментарі" - щонайменше 44% українців вважають, що час для переговорів настав, але більшість із них не погоджуються на умови Кремля про те, що Київ вивів свої війська з Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Таку вимогу неодноразово повторював російський диктатор Путін, акцентуючи, що за таких умов Москва нібито готова розпочинати мирні переговори з Україною. Результати оприлюднення представив Центр Разумкова. Опитування проводилося з 20 по 28 червня на замовлення "Дзеркала тижня".