Які міста у світі найдорожчі та на якому місці Київ: рейтинг The Economist

Аналітичний відділ британського журналу Economist оприлюднив свій черговий рейтинг міст світу із найвищою вартістю життя

Як передає портал "Коментарі", популярне видання The Economist оприлюднило щорічний рейтинг найдорожчих міст для життя. Цього року визначилися одразу два лідери – Цюріх та Сінгапур. Лідер торішнього списку Нью-Йорк опустився на третє місце, розділивши його із Женевою.

Для того, щоб скласти такий рейтинг, експерти The Economist порівняли ціни у 173 містах. Увагу звернули на понад 400 окремих цін на понад 200 продуктів та послуг. Фахівці досліджували низку підприємств як великих, так і бюджетних, щоб проаналізувати, наскільки сильно вагалися ціни за 2023 рік.

Найдорожчі міста світу у 2023 році: Цюріх (Швейцарія) та Сінгапур (Сінгапур); Нью-Йорк (США) та Женева (Швейцарія); Гонконг (Китай); Лос-Анджелес, США); Париж, Франція); Тель-Авів (Ізраїль) та Копенгаген (Данія); Сан-Франциско (США).

Київ посів 132 місце у рейтингу найдорожчих міст. Минулого року українську столицю виключили із цього списку через початок повномасштабної війни, а 2021 року Київ посідав 118 місце.

Експерти дійшли висновку, що середня вартість життя у 2023 році зросла на 7,4%. Найшвидше зростали ціни на продукти. Так, це трохи нижче за стрибок на 8,1%, який зафіксували у 2022 році. Але таке зростання дуже відчутне для людей.

Найдешевшим містом у світі є Дамаск у Сирії. У нього 173 місце. Тегеран в Ірані та Триполі в Лівії теж у самому кінці списку, вони посіли 172 та 171 місце. Також дешевими визнано Карачі (Пакистан), Ташкент (Узбекистан), Туніс (Туніс), Лусаку (Замбія), Ахмедабаді (Індія), Лагос (Нігерія), Буенос-Айрес (Аргентина) і Ченнай (Індія).

Читайте також на порталі "Коментарі" - сценарії розвитку подій: чому 2024-й може стати одним із найскладніших в історії України.