Які харчові продукти в Україні піднімуться в ціні перед Великоднем
Цьогоріч за продукти на святковому столі доведеться заплатити більше
За даними Мінфіну, з початку 2023 в Україні
здорожчали продукти борщового набору: картопля - до 10,45 грн, капуста
білокачанна – до 25,39 грн за кілограм, морква - до 46,15 грн та найсуттєвіше
зросла у вартості – цибуля, до - 57,88
грн. На противагу, буряк здешевшав до
10,38 грн, пишуть "Коментарі" з посиланням на "24 канал".
Як кажуть експерти, перед великодніми святами, українці відчують і зростання цін в межах 5-7% і на всю м’ясну продукцію.
Ситуація залишиться стабільною, хіба що з крупами та хлібобулочними виробами. В діапазоні від 1-3% найімовірніше, доведеться платити більше за хліб.
З початку поточного року в Україні найбільше здорожчало пшоно на 4,4% – до 27,23 грн. Гречка здешевшала на 4,6% – 65,73 грн, рис упав в ціні на 1,5% - до 59,13 грн за кілограм, крупа манна стала коштувати на 1,3% менше, крупа пшенична подешевшала лише на 0,4% до 17,89 грн.
Як прогнозують співробітники відділу ціноутворення та аграрного ринку "Інституту аграрної економіки" падіння цін на крупи годі й сподіватися у майбутньому та їх вартість залишатиметься сталою.
Із гаманця, перед Великоднем доведеться заплатити більше за яйця, котрі у порівнянні з 2022 роком і так зросли у 2,1 раза. Приблизно, діапазон їх ціни зросте ще у 5–7%. Однак, після свят, зважаючи на сезонний фактор, прогнозується зниження вартості курячих яєць.
Як писали "Коментарі", ціни на огірки та помідори в Україні б'ють рекорди: коли чекати здешевлення.