Яка країна говорить про мир, але стала другим найбільшим постачальником заборонених технологій для РФ

Bloomberg пише, що Індія продовжує допомагати Москві обходити санкції, які ввів Захід за війну проти України

Індія суттєво наростила постачання до Російської Федерації обмежених критично важливих технологій, заборонених західними санкціями. Обсяги індійського експорту стали для Москви другим за величиною після китайського. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє "Bloomberg".

У матеріалі йдеться про те, що чиновники США та країн Європи на цьому тлі не приховують свою занепокоєння тим, що ті санкції, які вони запровадили неефективно. Адже такі країни, як Індія, допомагають Путіну й надалі підтримувати міць своєї військової машини.

Зазначається, що індійський експорт таких товарів, як мікрочіпи, схеми та верстати, перевищив 60 мільйонів доларів у квітні та травні, тобто практично вдвічі порівняно з попередніми місяцями цього року.

При цьому оцінюється, що у липні він підскочив до 95 млн доларів, розповіли Bloomberg чиновники на умовах анонімності.

За обсягами поставок підсанкційних товарів для РФ Індію випереджає лише Китай. Західні чиновники кажуть, що згідно з останніми даними, майже 5-а частина заборонених технологій потрапляють до російського військово-промислового комплексу через Індію.

Зазначається, що через санкції експорт більшості предметів подвійного використання безпосередньо в Росію заборонено, тому країна-агресор купує їх у третіх державах, а іноді й у різних дочірніх компаній західних фірм чи через мережу посередників. У публікації зазначається, що Туреччина та Об'єднані Арабські Емірати були двома великими перевалочними пунктами, проте з'явилися нові хаби. Серед них, за словами співрозмовників Bloomberg, Індія, Малайзія та Таїланд.

Також західне ЗМІ пише, що роль Індії у постачанні таких товарів становить додаткову проблему, оскільки США та ЄС хочуть розвивати партнерські відносини з урядом прем'єр-міністра Нарендри Моді, який досі підтримує зв'язки з Путіним.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Індія спішно готується до війни: до чого тут ситуація в Україні.