Як українці оцінюють чесність у державних органах: дані опитування

Найвищі оцінки серед опитування отримали Президент України та сфера освіти

Згідно з новим дослідженням, проведеним групою "Рейтинг" з 20 по 23 вересня, 77% українців вважають, що суворіші покарання за корупцію допоможуть зробити державні служби чеснішими.

У цьому дослідженні, під назвою "Уявлення українців про культуру доброчесності", люди оцінювали, наскільки чесними вони вважають різні державні інституції — від президента до місцевого самоврядування. Президент і освітня сфера отримали найвищі бали за чесність — по 6 з 10. Медична галузь оцінена трохи нижче — 5,4, а місцеве самоврядування — 5,1. Не дуже добре справи йдуть у держслужби, поліції, судів, Кабінету міністрів та Верховної ради, де оцінки коливаються від 2,9 до 4,9.


Що стосується основних якостей, якими мають керуватися держслужбовці, то чесність виявилася найважливішою для половини респондентів, особливо для старших людей і жителів менших населених пунктів. Відповідальність і професіоналізм також важливі, але вони згадувались рідше — 38% і 34% відповідно. Прозорість в роботі особливо цінується молодими людьми та мешканцями великих міст.

Майже половина українців вважає, що при ухваленні рішень держслужбовці частіше керуються особистою вигодою. Щоб покращити ситуацію, багато хто вважає за потрібне суворіше карати за хабарі, частіше перевіряти держслужбовців на корупцію та робити процеси ухвалення рішень відкритішими і прозорішими.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Більшість українців залишаються обережними у питаннях купівлі житла на кредит. Про це свідчить нове дослідження OLX. Майже половина респондентів не планує придбання нерухомості у найближчому майбутньому, тоді як лише 15% планують зробити це наступного року.