Головна Новини Суспільство події Як правильно готуватися до Великодня: заборони Страсного тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Як правильно готуватися до Великодня: заборони Страсного тижня

Все, що вам потрібно знати про Страсний тиждень 2024

29 квітня 2024, 11:00
Поділіться публікацією:

Страсний тиждень, період великої релігійної та духовної значущості, розпочався в Україні 29 квітня та триватиме до 4 травня, з кульмінацією у Воскресіння Христове 5 травня. Цей час відзначається особливими ритуалами та традиціями, що виходять далеко за рамки звичайних буднів.

Як правильно готуватися до Великодня: заборони Страсного тижня

Все, що вам потрібно знати про Страсний тиждень 2024

Великий понеділок: День згадування і посту

На початку тижня віряни згадують біблійного патріарха Йосифа, якого зрадили власні брати, та безплідну смоковницю, яка стала символом непокаяної душі. Це день суворого посту: християни обмежують себе хлібом, фруктами та овочами, деякі ченці практикують повну відмову від їжі. Це також час для домашніх підготовок: чоловіки займаються ремонтами, а жінки — прибиранням та іншими домашніми справами.

Великий вівторок: Приготування і рефлексія

Цей день відданий роздумам про притчі Ісуса Христа. Він також є часом, коли готуються святкові одяги та продукти на Великдень. Традиційні богослужіння включають згадки про зраду Юди та зречення Петра.

Велика середа: Сповідь і викуплення

Середа приносить з собою спогад про зраду Юди Ісуса за 30 срібників. В цей день багато хто відвідує церкву для сповіді, омивання та оливання ніг Ісуса, що символізує скорботу та покаяння.

Великий четвер: Таємна вечеря та особливі ритуали

Цей день пам’ятає про Таємну вечерю та молитву Ісуса в Гетсиманському саду. Це день "Чистого четверга", коли традиційно печуть паски та фарбують яйця, символізуючи воскресіння та нове життя.

Страсна п'ятниця: День скорботи і вшанування

На Страсну п'ятницю християни вшановують розп'яття Ісуса Христа. Це день глибокої скорботи та відмови від їжі до вечірньої літургії. По завершенні дня, в церквах виносять Плащаницю, що символізує Христове поховання.

Велика субота: В очікуванні Воскресіння

Велика субота — це час, коли згадується поховання Ісуса та його перемога над смертю. Вечірня служба відзначається Святою літургією, після якої оголошується блага звістка про Воскресіння.

Що уникати протягом Страсного тижня

Під час Страсного тижня не прийнято веселитися, порушувати піст, святкувати весілля чи інші урочистості. Також слід уникати сварок, злослов'я та будь-яких образ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини