Взяли участь 8 мільйонів українців: в Україні завершилася популярна безкоштовна програма

Закінчилась державна програма з обміну ламп розжарювання на LED-лампи, яку запустили в січні 2023 року.

В Україні завершилася масштабна програма "Несемо світло разом!", яка стосувалась обміну ламп розжарювання на енергоощадні альтернативи. Програма була ініційована у 2022 році, а стартувала у січні 2023 року.

28 серпня 2024 року пресслужба Міністерства економіки повідомила про закінчення державної програми з обміну ламп розжарювання на LED-лампи. Усього в проєкті взяли участь 8 млн українців, які обміняли 40 мільйонів старих жарівок на сучасні світлодіодні лампи.

На початку програми безкоштовний обмін лапочок здійснювався у відділеннях Укрпошти, а згодом до програми приєдналися юридичні особи, зокрема школи, садочки, медичні заклади та ОСББ.

За даними Мінекономіки найактивніше обмін здійснювали у Київській області – 4,2 млн ламп. Також високі показники у Львівській області – 3,2 млн ламп, Дніпропетровській – 3,1 млн ламп та Харківській – 2,3 млн ламп.

"Енергоощадність для України – це зараз питання не тільки переходу на екологічні стандарти ЄС, а й питання нашого виживання в умовах постійних атак з боку РФ по енергетичній інфраструктурі. Нині цінний кожен зекономлений кіловат. Програма “Несемо світло разом” – простий, але важливий крок, який на побутовому рівні українцям допоміг зробити Євросоюз, у напрямку енергоефективності", - заявила заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

Згідно з правилами програми кожен українець мав можливість обміняти до 5 ламп розжарювання на таку ж кількість LED-ламп безпосередньо у відділеннях Укрпошти або зробивши попереднє замовлення у застосунку Дія.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що стало відомо, коли Україна повернеться до експорту електроенергії.

Також "Коментарі" писали, що у Мінекономіки розповіли, скільки ще залишилось вільних місць для бронювання від мобілізації.