Головна Новини Суспільство події Введення в Україні жорсткого локдауна: чи піде влада на такий крок
commentss НОВИНИ Всі новини

Введення в Україні жорсткого локдауна: чи піде влада на такий крок

Експерти спрогнозували, чи піде влада на жорсткий локдаун, навіть якщо ситуація з захворюваністю погіршиться

21 жовтня 2020, 12:34 comments3070
Поділіться публікацією:

Україна з мінімальними втратами пройшла перший етап пандемії коронавірусу. Так вважає президент Володимир Зеленський, про що він заявив під час щорічного виступу у Верховній Раді. Чому глава держави правий чи не правий? Чи піде влада на жорсткий локдаун, навіть якщо ситуація з захворюваністю погіршиться? На ці питання "Коментарям" відповіли експерти.

Введення в Україні жорсткого локдауна: чи піде влада на такий крок

"Карантин як ніщо інше вказав на некомпетентність влади"

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна впевнена: для того, щоб оцінити успішність або ефективність тих чи інших заходів, потрібно розуміти критерії, за якими здійснюється така оцінка.

"Якщо брати до уваги загальні показники захворюваності коронавірусною інфекцією, Україні дійсно вдалося їх мінімізувати на початковому етапі. Показники в нашій країні в порівнянні з іншими країнами Європи це підтверджують, — говорить експерт. — Водночас, введення жорсткого карантину на ранньому етапі помітно вдарило по економіці та, як наслідок, по добробуту громадян. Перш за все — по самозайнятих приватним підприємцям і людям, які працюють у сфері обслуговування".

На думку політолога, масовість цього явища призвела до того, що інстинкт самозбереження або страху перед епідемією був заглушений обуренням і протестом проти обмежень. Тому громадська оцінка "мінімізації втрат" носить вкрай негативну конотацію.

"Чи може бути введений повторний локдаун? Юридично — так. Практично — немає ніякої гарантії, що новообрані органи місцевого самоврядування, представники дрібного і середнього бізнесу будуть готові виконувати ці вимоги, — прогнозує Ганна Малкіна. — Карантин як ніщо інше вказав на некомпетентність влади і вплинув на різке зниження рівня легітимності центральної влади".

"Якщо в інших країнах полегшують податковий тягар, у нас, навпаки, закручують гайки"

Якщо Зеленський вважає майже шість тисяч померлих внаслідок зараження коронавірусом "мінімальними втратами", якщо він так само ставитися до економічного стану, в якому знаходиться Україна — напевно, у нього неправильне бачення картини світу. Таку точку зору висловив директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк.

"Ті, хто писав Зеленському цей виступ, схоже, рідко виходять з кабінетів і машин на вулиці. Навіть за офіційною статистикою у нас на сьогоднішній ранок було понад 315 тисяч заражених COVID-19. А це ми ще робимо мало тестувань, — зазначає експерт. — Зеленський намагається якомога довше залишитися в теплій інформаційної ванні. Але після місцевих виборів холодний душ результату може призвести до того, що йому доведеться міняти Кабмін, який презентували як антикризовий. Ми бачимо, що вони не вийшли на ефективні рішення — ні антикоронавірусні, ні економічні".

Локдаун чисто математично і статистично — можливий. Але це остаточно доб'є нашу економіку і призведе людей у злидні, впевнений Микола Давидюк.

"Формула проста — хворі лікуються вдома або в лікарні, здорові повинні працювати, — зазначає політолог. — Ми не можемо закрити країну на замок, чекаючи, що "закордон нам допоможе". У нас і так — величезна діра в бюджеті. А буде ще більше через тотальні недонадходження. Адже нічого не зроблено, щоб перебудувати економіку, щоб підтримати бізнес. Шмигаль обіцяв 500 тисяч нових робочих місць. У підсумку ми бачимо півмільйона безробітних. Якщо в інших країнах полегшують податковий тягар, у нас, навпаки, закручують гайки. При тому, що олігархи виводять за кордон мільярди під найнижчий відсоток".

"Повторні локдауни вже проходили Ізраїль, ряд європейських країн"

"Оцінювати втрати у всіх сферах повинні фахівці, — підкреслює PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько. — Не знаю, чи базуються висловлювання президента на їх висновках, або ця заява має на меті суто електоральну перед виборами 25 жовтня. Щоб показати, що влада втримала ситуацію".

Говорячи про можливість нового локдауна, експерт відзначає, що за логікою влади, якщо ситуація і далі погіршуватиметься, ми можемо знову піти на жорсткий карантин.

"В історії вже є подібні випадки. Під час пандемії іспанського грипу в США деякі міста по два рази йшли на карантин. У деяких містах спалаху хвороби були більш потужними, ніж ті, які були до першого карантину. І жертв було більше і хворих було більше", — говорить Олександр Солонько.

Відзначимо, що в цьому році з-за коронавірусу повторні локдауни вже проходили Ізраїль, ряд європейських країн.

"Тому все можливо, — вважає аналітик. — Не виключено, що і ми будемо мати новий локдаун. Але питання — як його використовують, щоб поліпшити ситуацію? З медичною системою. З поведінковими чинниками. З поширенням фейків. Ну й економіка, звичайно. Наслідки будуть важкі — й влада це також усвідомлює... Думаю, ми все побачимо після виборів".

Нагадаємо, МОЗ визначило чотири рівні небезпеки коронавірусної епідемії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини