Головна Новини Суспільство події Війна взимку 2022-го: експерти оцінили, наскільки попередження Заходу можуть стати реальністю
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна взимку 2022-го: експерти оцінили, наскільки попередження Заходу можуть стати реальністю

Одразу два рейтингові видання Washington Post і Bild заявили, що Путін не відмовився від планів силою тиснути на Захід та Україну

4 грудня 2021, 15:48
Поділіться публікацією:

Загроза повномасштабного російського вторгнення в Україну продовжує активно висвітлюватись західними ЗМІ. Так, американське видання The Washington Post, посилаючись на дані американської розвідки, що є в розпорядженні, пише, що вторгнення в Україну може початися взимку 2022-го, причому РФ нібито планує задіяти близько 175 тисяч людей. А німецьке видання Bild навіть публікує відповідну карту, запевняючи, що наступ вестиметься з територій окупованого Криму та Донбасу, а також безпосередньо РФ і Білорусі. Експерти оцінили для видання "Коментарі" інформаційну хвилю та можливість великої війни.

Війна взимку 2022-го: експерти оцінили, наскільки попередження Заходу можуть стати реальністю

Танки. Фото з відкритих джерел

Напад у тих масштабах, що описується в американській, а тепер уже й у німецькій пресі, не має для РФ жодного сенсу

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович пояснює:

"Будь-яка велика війна повинна мати якусь практичну мету. Напад у тих масштабах, що описується в американській, а тепер уже й у німецькій пресі, не має для РФ жодного сенсу. Він не вирішує для Путіна жодної з озвучених ним вимог — заборона розширення НАТО на схід, примус України до виконання Мінських угод (про який "Мінськ" взагалі може йтися, якщо метою вторгнення розглядається нібито третина України, включаючи ОРДЛО), запуск "Північного потоку-2", торгівля енергоносіями, яка може бути перекрита у разі такого вторгнення".

Більше того, зазначає експерт, може з'явитися ціла купа нових проблем. Нові санкції, удар по економіці, численні втрати, які будуть неминучими внаслідок такого вторгнення.

"Окупація територій спричинить необхідність їх утримувати, на що будуть витрачені величезні фінансові та людські ресурси, – продовжує Денис Попович. – Маріонетковий проросійський режим, який можуть поставити для управління захопленими територіями, триматиметься виключно на російських багнетах. У будь-який момент він може впасти, якщо режим Путіна в Москві ослабне (що рано чи пізно відбудеться). Не можна виключати і те, що вторгнення взагалі може захлинутися. А це буде розцінено як військову поразку – і міцно вдарить по авторитету російського режиму. Я не бачу жодного гарного виходу з цієї авантюри, якщо Москва на неї наважиться".

Водночас, експерт бачить нагнітання напруженості, створення інфоприводів, причому спрямованих не на українського, а на західного споживача, оскільки вони створюються в західній пресі.

"Іншими словами, йде найпотужніша накачка паніки, оскільки тамтешні читачі, швидше за все, навіть не знають, де географічно знаходяться ті населені пункти, про які згадується у цих нотатках. Їх важливий масштаб. Росія та 175-ти тисячна армія – це, безумовно, масштаб, яким можна налякати, – пояснює Денис Попович. – Нам варто дочекатися розмови між Путіним та Байденом, яка анонсована найближчими днями і для якої і ведеться ця артпідготовка. Вважаю, що після цієї зустрічі пара буде випущена, але Україні може бути пред'явлено цінник у вигляді виконання Мінських угод, про які вже говорять американські представники. Як плата за мир. Або тоді розбирайтеся з росіянами самі".

Колективний Захід ще більше говоритиме про можливість Росії напасти на Україну

Колишній розвідник, начальник військового відділу благодійного фонду допомоги армії "Повернися живим" Андрій Римарук вважає, що аналіз інформаційного напруження навколо України говорить про те, що йде боротьба за наше майбутнє. І через те, хто на це майбутнє вплине. І саме: підемо ми до НАТО та ЄС – і тоді наші міжнародні партнери нам всіляко допомагатимуть, або поступимося РФ, повернувшись в орбіту її впливу.

"Нас попереджають американська розвідка, Канада, Великобританія, НАТО про ймовірний напад. Ця історія складається з кількох шарів, – каже Андрій Римарук. – Шар перший: колективний Захід так голосно говорить про загрозу російського вторгнення, бо вона справді є. Так, за фактом розміщення росіянами військ біля українського кордону на даний момент цих сил недостатньо для вторгнення. Їх було в рази більше у квітні, коли вздовж кордону з Україною та в окупованому Криму росіяни зосередили понад 150 тисяч військовослужбовців. Нині їх там трохи більше ніж 90 тисяч. При цьому ще навесні ми побачили, як швидко РФ може перекинути достатню кількість військ, щоб розпочати агресію".

Друга частина історії – США, Канада, Великобританія, готові нам допомагати. Про це, за словами експерта, свідчать відповідні відрядження нового міністра оборони України Резнікова разом із керівником головного управління розвідки Будановим.

"Вони багато з ким зустрічалися і багато про що говорили. Канада вже готує список матеріально-технічної допомоги – що необхідно Україні прямо зараз, і чим можуть допомогти у майбутньому, – наголошує Андрій Римарук. – Думаю, колективний Захід ще більше говоритиме про можливість Росії напасти на Україну, бо йому потрібно інформаційно "продати" своїм громадянам, чому вони витрачають таку кількість коштів на матеріально-технічну допомогу Україні. Тому що захищають демократію від імперського зла та тиранії РФ. Тож таких повідомлень буде ще більше. Я саме читаю зараз чергову статтю американських військових аналітиків, які пишуть, що загроза є, тому що… І перераховують низку пунктів, включаючи розміщення військових частин. А також обговорюють сценарії, звідки може розпочатись напад".

За словами експерта, наших західних партнерів також серйозно стривожило поглинання Росією Білорусі, яке дуже прискорилося.

"Всі розуміли, що після 2020 року самопроголошений президент Лукашенко і так прогнувся під Путіна. Але міграційна криза, події на польсько-білоруському кордоні, антиукраїнські та антизахідні заяви "Батьки" показують, що за великим рахунком Лукашенко в Білорусі вже нічого не вирішує. Там фактичним президентом є Путін", – наголошує експерт.

А Україна, продовжує він, має новий напрям, звідки може напасти Росія. І майбутні російсько-білоруські навчання, анонсовані на початок наступного року біля українсько-білоруських кордонів можуть стати загрозою.

"Так, напрямок незручний, напасти звідти складно. Житомирська, Волинська Рівненська області у тих районах – непрохідні ліси. Але завжди є можливість десь прорватися. Загалом, ми отримали новий фронт і можливої фізичної агресії (військової), та інформаційної (яка вже розкручується на повну силу). В інформаційному просторі Лукашенко всіляко демонструє лояльність до Путіна, говорить тезами російської пропаганди. І попереджає, що якщо Україна з Росією не зможе домовитися, у військовому плані Білорусь допомагатиме РФ в агресії проти України. Це вже чіткий меседж. І якщо поглянути на карту України – ми практично з усіх боків оточені. Єдине, що нас може врятувати – розуміння супротивником, що у нас є сучасна зброя, яка її не просто стримає, а й зробить дуже боляче", – наголосив Андрій Римарук.

Він нагадує, що коли РФ напала на Україну 2014-го, наша армія була слабкою, як ніколи. Нині ж ми стали набагато сильнішими, у рази збільшується матеріально-технічна допомога від партнерів України.

"Кількість армії в Україні на сьогодні – 250 тисяч. Але є мобілізаційний резерв, який має досвід ведення бойових дій, отриманий на Сході України. А це – 300-350 тисяч людей. Плюс у нас є не просто закон про територіальну оборону, а батальйони та бригади територіальної оборони. Які швидко укомплектуються мобілізаційним резервом 1 та 2 черги – і будуть готові виконувати бойові завдання. А це 24 бригади, які можуть розвернутися протягом кількох тижнів. Є досить значний корпус резерву, який стає все потужнішим. Комплектація техніки лише на рівні 100%. І Росія 10 разів подумає, перш ніж йти на відкрите загострення", – упевнений представник БФ "Повернись живим".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Лавров підтвердив, що військова загроза РФ — це шантаж вступу України до НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини