Президент Фінляндії закликав змінити Радбез ООН: що може очікувати на Росію

Президент Фінляндії пропонує відсторонити Росію з Ради безпеки ООН за війну в Україні.

Президент Фінляндії Александр Стубб закликав реформувати Раду безпеки ООН. За його словами, потрібно розширити кількість постійних членів організації, забрати вето та відсторонити з Радбезу ООН країни, які здійснюють агресію, таку як Росія вчинила проти України.

Александр Стубб в інтерв’ю Reuters заявив, що готовий дати свій голос для реалізації реформ, які будуть обговорюватись наступного тижня в Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку, де дискутуватимуть про склад Ради безпеки.

Президент Фінляндії пропонує збільшити кількість постійних членів Радбезу ООН з п’яти до десяти. Плануючи залучити по двох представників з Африки, Азії та одного з Латинської Америки.

"Моє основне послання полягає в тому, що якщо країни з Глобального Півдня, з Латинської Америки, з Африки, з Азії не отримають повноважень у системі, вони відвернуться від Організації Об'єднаних Націй. А цього ми не хочемо", - сказав Стубб.

Натомість Стубб закликає скасувати вето, яке мають п’ять країн в Раді Безпеки ООН: США, Росія, Китай, Франція та Великобританія.

"Жодна держава не повинна мати права вето в Раді Безпеки ООН", - додав Стубб.

Крім того, Александр Стубб пропонує відсторонювати країни, які ведуть незаконну агресію, зокрема і Росію, яка повномасштабно вторглась на територію України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Фінляндія може запровадити нову заборону для росіян.

Також "Коментарі" писали про те, що в ООН відповіли на запит України приїхати в Курську область, щоб здійснити "належне забезпечення основоположних прав людини".