Вибори під час війни: опитування показало, як налаштовані українці

Українці висловилися про президентські, парламентські та місцеві вибори під час війни

Більшість наших співвітчизників не підтримують ідею проведення наступних виборів під час війни – як президентських, так і парламентських чи місцевих. Як передає портал "Коментарі", про це свідчить всеукраїнське опитування, проведене 17-21 лютого 2024 року українською соціологічною групою "Рейтинг" від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

За результатами соціологічного дослідження стало відомо, що найбільше опитані не підтримують ідею виборів президента України під час війни: 67% (49% респондентів обрали відповідь "однозначно не підтримую", ще 18% - "швидше не підтримую").

Підтримують ідею президентських виборів під час воєнного стану 30% опитаних (17% – однозначно, 13% – скоріше так).

Щодо виборів до Верховної Ради, 33% респондентів - за їх проведення під час війни (18% - однозначно так, 15% - швидше); 63% не підтримують (44% однозначно проти, 19% – скоріше ні).

Поведінка місцевих виборів під час дії військового стану підтримує дещо більше опитаних українців, - 39%. Водночас більшість однаково проти такої ідеї – 57% опитаних.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у лютому порівняно з вереснем 2023 року частка українців, які повністю схвалюють діяльність президента України Володимира Зеленського, знизилася з 42% до 22%. Щодо роботи українського парламенту, то 40% громадян України у лютому не схвалювали діяльність Верховної Ради, ще 37% швидше не схвалювали, загальний показник перевищив 75%.