Вдарить -20 і замете снігом: де в Україні буде дуже холодно у листопаді 2023

Синоптик розповіла, яка буде погода в листопаді

Погода в українських регіонах з початком цьогорічного листопада буде вже холоднішою і більш сухою. В самому кінці осені, ближче до зими стане тепліше. Саме таким є прогноз погоди, що оприлюднили представники Укргідрометцентру та погодних сайтів.

Зокрема, як прогнозує заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, середньомісячна температура останнього місяця осені буде близькою до кліматичної норми - близько 2-7 градусів тепла, інформує ТСН.


"Температура повітря знижуватиметься поступово, різких переходів від тепла до холоду не очікуємо. У другій половині місяця можливі невеликі морози через надходження холодного повітря з півночі. Можливий проліт окремих сніжинок, не більше", - продовжив прогнозист.

Кількість дощів цього місяця очікують 34-65 мм, в горах Криму та місцями в Карпатах - до 100 мм, що не перевищує норму, у північно-східних регіонах 28-32 мм, така кількість менша норми.

За узагальненим прогнозом погодних сайтів, цьогорічний листопад стане місяцем контрастів. Перша його половина прогнозується з теплими днями і без істотних опадів, а друга прийде з холодами: з дощем, снігом, морозами. Перед самим початком грудня стане тепліше.

Погода на заході України

1-2 листопада на території Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей прогнозуються сильні зливи. Після цього два тижні пануватиме тепла погода: вдень +13... +17 градусів, вночі +7 ... +10.

Орієнтовно 14-15 числа різко стане холодно: до -5 градусів вдень і 12-15 градусів морозу вночі. Такі температури протримаються більше тижня і будуть супроводжуватись щоденними опадами з мокрим снігом.

Після 23-25 листопада снігопади стануть сильнішими, проте поступово буде тепліше: стовпчик термометра показуватиме до -2...-4 градусів. Такою буде ситуація з погодою до настання грудня.

Погода на півночі України

На території Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Сумської областей 1-2 листопада будуть йти дощі, але чим далі на схід, тим вони ставатимуть меншими.

Вдень стовпик термометра показуватиме +10...+14 градусів, вночі +6 ... + 8, буде похмуро.

Холоду та морозів до -5 градусів вдень і -15 вночі слід чекати 13-14 листопада. Так морозитиме тиждень. Далі стане тепліше, йтимуть дощі з мокрим снігом, а 23-25-го можливо випаде перший справжній сніг. За декілька днів потеплішає, а денні температури підвищиться до -2...-3 градусів.

Погода в центрі України

В центральних регіонах (Вінницький, Черкаський, Кіровоградський, Полтавський, Дніпропетровський ) на початку місяця дощитиме. Але опадів буде менше, ніж на Заході та Півночі.

Денні температури не перевищить +12 градусів, нічні +6.

Холод та морози до -10 градусів зі снігом очікуються тут з 14-15 числа і будуть триматися аж до 27-го. В Полтавщині з 18 по 21 листопада прогнозують нічні морози до -20 градусів. А 22-25 листопада буде йти справжній снігопад.

На Дніпропетровщині температура опуститься до -10...-12 градусів, але сильного снігу не буде.

До кінця листопада потеплішає до 1-3 градусів морозу вдень.

Погода на сході України

В східних регіонах погода в листопаді буде найсухіша та найхолодніша. В Харківській, Донецькій , Луганській областях в першій половині листопада дощів майже не буде, а денна температура становитиме +15...+17 градусів. Така температура повітря протримається всього кілька перших днів, далі трохи похолоднішає.

Важливо, що з 14-15 числа стовпчик термометра понизиться вдень до +1 градуса і нижче, місцями вночі до -15 градусів, на Луганщині навіть до -20. Прогнозується сніг.

Найбільше сніг йтиме в Луганському та Донецькому регіонах : з 14 по 30 листопада всього шість днів прогнозують без снігу.

Погода на півдні країни

В південних областях, а також на території Криму в першій половині листопада погода буде сонячною й теплою.

Вдень плюсуватиме +18 ... +20 градусів, вночі - від + 8 до +12. Буде практично без опадів.

На території Запорізької області прохолодно стане вже з 4 листопада. Температура очікується не вище +10 градусів, вночі буде +3...+5.

За прогнозом синоптика, Запорізький регіон найбільше страждатиме від морозів: 21 листопада тут буде йти сніг, а 22 листопада вночі - мороз до -20 градусів.

В інших регіонах з 14-15 листопада теж можливі нічні морози до -14 градусів, вдень очікується -3...-5.

Майже кожного дня до кінця місяця прогнозують сніг, сильний сніг або дощ з мокрим снігом.

Наприкінці місяця морози спадуть вдень до 1-3 градусів морозу, вночі - до -5...-7.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що в Україну йде суттєве потепління