В України закінчуються гроші: який ультиматум виставили кредитори

Загроза дефолту знову наблизилася до України

Кредитори тепер не надто хочуть чути про проблеми України, пов'язані з війною. Власники облігацій не отримували жодних виплат від України з 2022 року. З початком повномасштабного російського вторгнення вони погодились на дворічний мораторій. Але зараз час спливає, оскільки 1 серпня спливає термін виплат за пакетом облігацій на суму 20 мільярдів доларів США. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише Berliner Zeitung.

Зазначається, що минулого тижня переговори між українським урядом та міжнародними інвесторами, на яких Київ просив про продовження терміну погашення боргу та часткове списання боргу, знову зірвалися. Україна просить власників своїх облігацій, серед яких великий американський інвестор Blackrock, французький фонд Amundi та британський міжнародний інвестор Amia Capital, змиритися з великими втратами, інакше їй доведеться суттєво обмежити свої витрати на армію та відновлення країни.

Проте, за словами журналістів, для інвесторів ці вимоги є надто високими. У своїй заяві група кредиторів на чолі з Blackrock and Co оголосила, що намагається досягти згоди. Проте запропонована українським урядом знижка у розмірі 60% значно перевищує очікування фінансового ринку. Прийнятним було лише скорочення боргу приблизно на 20%. Запропоноване Києвом скорочення несе у собі ризик "значних збитків" для довіри майбутніх інвесторів до України.

Угода з приватними кредиторами також потрібна, оскільки Україна залежить від подальших позик від МВФ, яка погодилася з українським урядом, що співвідношення державного боргу до ВВП має знизитися до 60% до 2033 року. Минулого року цей показник становив 82,87%, а на кінець 2024 року, за оцінками, перевищить 94%.

Читайте також на порталі "Коментарі" - США та ЄС посварилися через багатомільярдний кредит для України: подробиці.