Головна Новини Суспільство події В Україні ухвалили Стратегію морської безпеки: що це означає – і чому саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні ухвалили Стратегію морської безпеки: що це означає – і чому саме зараз

Протидія морській загрозі Росії, що зростає в Чорноморському регіоні, - один із пріоритетів для керівництва України

13 лютого 2022, 12:30 comments1301
Поділіться публікацією:

Під час виїзного засідання, яке у п'ятницю, 11 лютого, пройшло у Харкові, Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) прийняла Стратегію морської безпеки України. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, такий проект стратегічного документа у сфері морської безпеки, який планується затвердити указом глави держави, розроблено в Україні вперше. Про деякі особливості цієї Стратегії нашому виданню розповів директор Українського інституту морського права та безпеки, юрист-міжнародник Богдан Устименко, який брав участь у її розробці.

В Україні ухвалили Стратегію морської безпеки: що це означає – і чому саме зараз

Кораблі. Фото з відкритих джерел

"За 30 років незалежності в Україні нагромадилася критична маса проблем у сфері морської безпеки. На жаль, жодних стратегічних, комплексних документів із цього приводу влада раніше не приймала. Проблеми настільки серйозні, особливо на тлі російської агресії, що потребували термінового втручання РНБО. Президент Володимир Зеленський ще влітку 2021 року вирішив ініціювати розробку Стратегії морської безпеки України. У вересні 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов розпорядився створити міжвідомчу робочу групу (до якої були включені представники експертного середовища, численні органи держвлади, розвідки) з розробки Стратегії. Робота над документом тривала щодня. Він був підготовлений з огляду на кращу світову практику та стратегічні документи провідних морських держав", – зазначив Богдан Устименко.

Він наголошує, що це документ не декларативного характеру. Він містить конкретні завдання держапарату та механізми реалізації та контролю. Велику увагу приділено питанням внутрішньодержавної координації – між цивільними органами, військовими, правоохоронними – усіма, хто має відношення до морської безпеки.

"Президентом України було визначено основні загрози. Крім класичного їх переліку, з якими стикається будь-яка прибережна держава (піратство, наркоторгівля, терористичні акти тощо), Україна має ще три специфічні. Перше – агресія РФ на морі. З її гібридними проявами ми раз у раз стикаємося, коли країна-агресор під виглядом "навчань" перекриває Чорне та Азовське моря. Більшість українських морських просторів окуповано РФ. Друге – недостатня ефективність суб'єктів забезпечення морської безпеки України (держорганів). Третє – занепад морської індустрії та внутрішнього водного транспорту", – зазначив юрист-міжнародник.

По його словам, незабаром Стратегія буде опублікована, тоді можна буде поговорити про неї детальніше. Але, наголошує експерт, сам факт появи такого документа, наповненого реальними сенсами, є більш ніж важливим.

Читайте також на порталі "Коментарі" — тероборона, загроза нападу РФ та санкції проти телеканалу "НАШ": стали відомі підсумки харківського засідання РНБО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини