Українські ресторатори хапаються за голови: чому готується масове закриття кафе та ресторанів
Причиною майбутньої кризи буде не лише брак офіціантів і кухарів, а структурні економічні проблеми
Київ готується до закриття сотень ресторанів через виїзд чоловіків 18-22 років і падіння кількості відвідувачів. Як інформує портал "Коментарі", про це пише "ЕП".
За його словами, процес масового виїзду за кордон молодих співробітників кафе і ресторанів тільки набирає обертів.
Учасники ринку громадського харчування заговорили про неминучу кризу в галузі вже в листопаді, традиційно найменш дохідному місяці року.
Ресторатори дійшли висновку, що причиною майбутньої кризи буде не брак офіціантів і кухарів, а структурні економічні проблеми. Відвідуваність закладів суттєво впала, а дохід збільшився лише на розмір інфляції.
Передвісником кризи, що наближається, є економічна картина, каже Завертайло. "Платоспроможність населення падає, ціни зростають, люди менше відвідують заклади", – каже ресторатор.
Завдяки номінальному зростанню цін середній чек у гривні збільшився в середньому в Україні на 16,5%. При цьому через падіння відвідуваності дохід закладів рік до року зріс у середньому на 6,5%.
Його слова підтверджує аналітика Poster: у січні-серпні 2025 року заклади видали відвідувачам на 8,5% менше чеків, ніж за аналогічні місяці 2024 року.
Читайте також на порталі "Коментарі" - молоді люди, які покидають Україну і яким ще немає 18 років мають менше шансів повернутися назад до країни, де жити і працювати, ніж ті молоді люди, які закінчили в Україні школи та університети і лише тоді виїжджають. Так, президент України Володимир Зеленський пояснив рішення влади відкрити кордон для хлопчиків 18-22 років.