Українські біженці масово залишають одну з країн ЄС: у чому причина

Українські біженці масово виїжджають із Румунії через проблеми із соцвиплатами та освітою

Українці, які рятуючись від війни, перебралися до Румунії, тепер масово виїжджають із цієї країни та повертаються додому. Що виглядає дуже дивним, особливо перед приходом зими. Причинами цього є фінансові та мовні проблеми, з якими зіткнулися наші співвітчизники. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "newspascani.com".

Зокрема громадяни України скаржаться на затримки соціальних виплат ще з червня. З травня у Румунії гроші за розміщення та харчування нараховуються не власникам житла, а безпосередньо українським біженцям. Але за умови, що вони шукають роботу та реєструють дітей у румунські школи.

Натомість українські біженці скаржаться на ставлення до дітей у школах. Українські учні не розуміють румунської мови, але програму для них не адаптують, і на уроках їм ніхто не допомагає.

Діти, які знають румунську мову, відвідують уроки. Але багато родин поїхали до України, бо в їхніх школах повернулися до навчання.

За інформацією громадських організацій, у Румунії залишаються сім'ї, які вже адаптувалися в країні. Але багато людей поїхали через те, що не впоралися із фінансовими проблемами.

"Багато хто виїхав через дорожнечу рахунків, а через наближенням холодів ці витрати тільки зростають. В Україні у них ще є родичі, у яких можна жити, а тут треба платити за комунальні послуги, оренду та їжу, як будь-якому румунському орендарю", – пояснив представник місцевого осередку Карітас Раду Гузум.

Читайте також на порталі "Коментарі" - населення Німеччини виросло до рекордного рівня: як допомогли біженці з України.

Також видання "Коментарі" повідомляло - чому українці не хочуть повертатися: що тримає біженців за кордоном.