Українців почали називати "нацією в бігах": у чому причина

la Repubblica пише про те, що мільйони українців стали біженцями, тисячі - дезертирами

Повномасштабна війна РФ проти України затягується все сильніше та сильніше. Тепер у Європі Україну вважають нацією втікачів. Поки громадянські намагаються виїхати за кордон у пошуках елементарної безпеки та комфорту, багато хто з тих, хто був мобілізований на війну, тікають з фронту і стають дезертирами, прагнучи врятувати власне життя. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише італійська газета "la Repubblica".

Журналісти зазначають, що в Україні лише за перші 4 місяці року було відкрито понад 10 тисяч виробництв з "залишення військової частини або місця служби" та понад 7 тисяч за "дезертирство". Винним у цих злочинах загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 та 12 років відповідно.

"Між прапорами та гаслами соцмережі течуть їх кров'ю. І якщо вечорами у Києві вистачає устриць по два євро та шампанське, то не важко здивуватися, чому моральний дух деяких піхотинців настільки ослаб, що дезертирство та втеча стали великою проблемою для Генерального штабу та уряду" , - йдеться у публікації.

Зазначається, що криза дезертирства на передовій поєднується з іншою екзистенційною загрозою для України: демографічною. Видання стверджує, що з початку війни країна втратила 14 мільйонів громадян – переважно тих, хто знайшов притулок за кордоном.

Автори статті зазначають, українська влада намагається знайти хоч якийсь вихід із патової ситуації. Саме тому Кабмін ініціює створення незвичайного міністерства – Міністерство повернення. Лідер президентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія каже, що влада покладає великі надії на це міністерство.

Мільйони біженців – це не політична проблема, а економічна. У міру того, як кількість активних дорослих зменшується, скорочуються податкові надходження, зменшуються благодійні збори на допомогу пораненим солдатам та сім'ям загиблих.

Як зазначає видання, патріотичний дух українців, який був високим на початку конфлікту, почав згасати. Опитування фонду "Демократичні ініціативи" показало, що на тлі зниження доходів та розчарування майже 40% українців припинили жертвувати на користь збройних сил. Корупція під час мобілізації також не сприяє оптимістичним настроям.

Читайте також на порталі "Коментарі" – скільки мільйонів приносять українські біженці до скарбниці Чехії.