Україна заблокувала передачу головування Чорноморської комісії до Росії

Головування в Комісії мало перейти від Румунії до Росії

16 жовтня відбулося 44-те чергове засідання Комісії із захисту Чорного моря від забруднення, у якому взяла участь делегація України під керівництвом першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олени Крамаренко. Про це повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

Комісія є ключовим органом, який контролює виконання Конвенції про захист Чорного моря від забруднення. До її складу входять Болгарія, Грузія, Румунія, Туреччина, Україна та Росія. Організація відіграє важливу роль у регіональній співпраці для збереження екосистем Чорного моря та раціонального використання його природних ресурсів.

Серед основних завдань Комісії — захист морського середовища від наземних забруднень, збереження біорізноманіття та ландшафтів, а також боротьба із забрудненням нафтопродуктами та іншими небезпечними речовинами у разі аварій.

"Ми продовжуємо роботу на дипломатичному рівні щодо засудження агресивних дій Росії проти України, що є порушенням основних норм і принципів міжнародного права, прав людини та екологічної безпеки", — зазначила Олена Крамаренко.

Під час засідання українська делегація не допустила передачу головування в Комісії від Румунії до Росії. Ця зміна мала відбутися наприкінці заходу, однак завдяки чіткій позиції України її було зупинено.

"Навіть ідея щодо головування Росії у даній комісії — це абсурдно. Українська сторона вважає, що країна-агресор, яка розв’язала війну проти України як сторони Конвенції про захист Чорного моря від забруднення, з чиєї вини неможливо виконувати Конвенцію та Стратегічний план дій щодо Чорного моря, не може головувати у такій Міжнародній інституції як Чорноморська Комісія. Екологічна безпека та збереження наших спільних екосистем повинні підтримуватися як глобальна відповідальність, де жодна країна, незалежно від її влади чи позиції, не звільняється від відповідальності за свої дії", — додала Олена Крамаренко.

Засідання також завершилося прийняттям рішень, які забезпечують подальшу діяльність Комісії, включаючи продовження повноважень Виконавчого директора Постійного секретаріату та Офіцера з питань моніторингу забруднень.

Нагадаємо, у Болгарії відбулася важлива конференція, присвячена питанням протимінної безпеки в Чорному морі, в якій взяв участь командувач Військово-Морських Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа. Захід проходив в рамках міжнародних навчань "Сі Бриз 2024" і зібрав командувачів флотів США, Болгарії, Туреччини, Франції, а також представників НАТО і морських сил інших країн, включаючи Естонію, Швецію, Грецію, Італію та Японію.