Україна втратила майже чверть населення з початку війни: дані ООН

ООН: Населення України зменшилось на 10 мільйонів осіб за час війни

З початку російського вторгнення в Україну кількість населення країни скоротилася на 10 мільйонів осіб. Причинами цього стали масовий виїзд українців за кордон, зниження рівня народжуваності та численні жертви серед цивільних і військових. Про це повідомила Флоренс Бауер, голова східноєвропейського відділення Фонду ООН у галузі народонаселення.

За словами Бауер, війна зробила і так непросту демографічну ситуацію в Україні ще гіршою. Вона наголосила, що для підтримки стабільного населення необхідно, щоб на одну жінку в середньому народжувалося 2,1 дитини. Проте сьогодні цей показник становить приблизно одну дитину на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі.

Регіони, де війна триває найінтенсивніше, зазнали найбільшого впливу, адже багато місцевостей майже повністю спорожніли. Особливо це стосується сіл, де залишились здебільшого люди похилого віку або ті, хто не може створити нові сім’ї. Найбільшу частину скорочення населення становлять 6,7 мільйона українців, які змушені були шукати прихисток за кордоном, здебільшого в європейських країнах.

Крім того, війна принесла значні людські втрати, і це також позначилося на демографічній ситуації. Хоча точні цифри важко встановити, Бауер припустила, що мова йде про десятки тисяч загиблих. Вона також додала, що повноцінний перепис населення буде можливим лише після завершення війни, оскільки на цей час це надто складне завдання.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Повномасштабна війна принесла на українську землю не лише смерті людей та руйнування, але й справжню демографічну кризу, пов’язану з мільйонами біженців та різким спадом народжуваності. "Коментарі" вирішили розібратися, скільки залишилося українців на території, яка не окупована країною-загарбником та які прогнози щодо подальшої чисельності населення України дають експерти.