Україна переживає новий геноцид: чому таке стало можливим

На зло Москві зараз формування української нації проходить завершальний етап

Щороку у четверту суботу листопада (цього разу – 26-го) в Україні вшановують День пам'яті жертв Голодоморів. Останнім часом дедалі більше країн почали визнавати події 30-х років минулого століття геноцидом українців із боку радянської влади. Нинішній російський режим пішов ще далі – розпочавши відкритий геноцид, намагаючись знищити українців як націю, а Україну як державу. На цьому, зокрема, наголошує президент Володимир Зеленський. Чому таке стало можливим у XXI столітті? Які уроки має винести з цього кошмару людство? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Сьогоднішні війна та геноцид стали можливими тому, що Росія вважала Європу слабкою, а Україну не сприймала як незалежну державу

Експерт аналітичного центру Київstratpro Тарас Семенюк вважає, що російська відкрита агресія проти України стала можливою, тому що після Другої світової війни стався величезний цивілізаційний розрив між Європою та СРСР.

"Європа зробила ставку на те, щоби не допустити нової війни. Саме тому 8 травня, коли європейці, а тепер і ми, відзначаємо День пам'яті та примирення, основний меседж – "Ніколи знову". А не "Можемо повторити" і брязкання зброєю, як у росіян. Саме на ідеї примирення, недопущення війни були спрямовані зусилля демократичних країн, цивілізованих – починаючи зі шкіл, університетів тощо. Робити ставку на дипломатію, на можливість домовитися – аби не допустити ескалації. І саме тому європейці нам часто рекомендували не злити Путіна, не злити Росію, аби не допустити війни. У їхній матриці розуміння все виглядало саме так. При цьому самі європейці сподівалися, що з Путіним можна домовитися, що Росія не зробить того, що вона зробила", – пояснює аналітик.

Він також зазначає, що європейці вибудовували геополітику на основі геоекономіки. Це означає, що бізнес - насамперед гроші вирішують все. Величезні кошти інвестувалися у глобальні бізнес-проекти. У результаті Росія отримала доступ як до дешевих грошей у розвиток сировинної економіки, а й – до новітніх технологій, які потім використовувала у військових цілях.

"Тобто Захід сподівався, що грошима можна РФ стримувати і навіть підштовхнути її до європейського майбутнього. Але Росія як держава, як нація з тотально іншим світоглядом, з хворою на ідею імперіалізму, сприймала Європу як приз, який вона має отримати. Після Другої світової війни, коли радянська армія дійшла Берліна, СРСР отримав під свій протекторат частину Європи. Але після розвалу Союзу це було втрачено. А РФ хотіла все повернути. Тому перед широкомасштабним вторгненням в Україну з Москви звучали меседжі про повернення НАТО до кордонів 1997 року і таке інше. Кремль сподівався створити якийсь аналог колишнього соцтабору, підконтрольний йому", – наголошує Тарас Семенюк.

Саме тому, наголошує він, почалася масштабна війна. З погляду ущербної "логіки" Росії - "в ім'я відновлення історичної справедливості" .

"Європейців це миттєво протверезило, – вважає експерт. – І з березня, коли агресор був відсунутий від Києва, коли українці довели, що вміють воювати – і це робитимуть, поки не деокупують усі свої території, нас почали потужно підтримувати. Сьогоднішні війна та геноцид стали можливими тому, що Росія вважала Європу слабкою, а Україну не сприймала як незалежну державу. Нашу територію росіяни завжди вважали своєю. І робитимуть усе, щоб підкорити Україну. Важливий момент – у СРСР були народи, але не було націй. Нація – це політичний термін, який говорить про незалежність. Про формування свого світогляду, уряду, зовнішньої політики без огляду на когось. Коли Україна почала дедалі явніше діяти саме як незалежна держава, це дико злило Москву. І зрештою призвело до відкритої війни. Наразі формування української нації проходить завершальний етап. Тому що незалежна нація – це не тільки про межі, прапор, культуру тощо. Це ще про вміння жити разом, воювати за єдину ідею, за своє майбутнє. І тому ми переможемо. Ми воюємо за своє, у тому числі майбутнє, на відміну від агресора, який воює за ідеї минулого".

Практики знищення українців, звірства, РФ явно перейняла з СРСР

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова нагадує, що Україна вже понад десятиліття намагається розархівувати Голодомор 32-33 рр. – цей історичний період, цей наш біль – перед світом. Деякі зрушення вже є, але процес продовжуватиметься.

"Довгий час дана інформація була великою та жахливою таємницею. Нині ж, коли спав гриф " секретності " , ці документи показують темні боку, звірства історія СРСР. Причому 46-47 рр. також був масштабний геноцид. Йдеться про мільйони померлих внаслідок такої цілеспрямованої політики радянської влади, – зазначає експерт. – Якщо проводити паралель із днем сьогоднішнім – РФ часто намагається себе показати правонаступницею СРСР. І найчастіше діє такими ж звірячими методами. При цьому правонаступницею її вважати не зовсім правильно. Впевнена, що з часом ми дізнаємося, що РФ далеко не завжди законно посідає місце СРСР – у тому ж ООН, з тим самим майном за кордоном. Все це ще попереду. Ну а практики знищення українців, звірства, РФ явно перейняла з СРСР. Ми бачимо це щодо поводження з військовополоненими, стосовно мирного населення, фільтраційних таборів, депортації. Повертаючи свої території, ми знаходимо масові поховання, тортури. Наразі РФ розв'язала відвертий ракетний терор, намагаючись позбавити українців благ цивілізації. Негативну спадщину Радянського Союзу ще належить розкрити, світ до кінця її не знає, але дізнаватиметься. Те саме стосується звірств путінського режиму, у тому числі стосовно власного населення".

На думку Олександри Решмеділової, кошмарний досвід Голодомору показує, що довести провину – можна, що будь-яка таємниця обов'язково стане дійсністю. Просто потрібен час. Іноді багато часу. Так що й Росію, впевнена вона, обов'язково чекає неминуча кара за всі її лиходійства.

"Зараз, коли Україна переживає всі звірства з боку РФ, відкрився такий особливий зв'язок між поколіннями, – наголошує аналітик. – Ми як ніколи відчуваємо єдність зі своїми предками, знаходимо історичні паралелі та відповіді. Саме тому багато, здавалося б, історичних дат виглядають такими близькими та актуальними. І саме тому Україна бореться зараз із агресором усіма своїми поколіннями!".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Зеленського назвали два головні ресурси Росії у війні проти України