Україна обговорює можливість повернення ухилянтів, що втекли: яка країна може допомогти

Україна обговорює з Молдовою можливість повернення ухилянтів, що втекли туди

Київ обговорює з офіційним Кишинівом повернення додому українських ухилянтів, які виїхали з країни незаконно та залишаються в Молдові. Декілька таких втікачів, яких зупинили молдавські прикордонники, отримують у Молдові притулок. Як повідомляє портал "Коментарі", про це розповів посол України в Молдові Марк Шевченко, інформує "Newsmaker".

Дипломат зазначив, що Київ веде "певний діалог" із Кишиневом про повернення українців призовного віку, які втекли до Молдови.

За словами посла, певну кількість втікачів, яких зупинили молдавські прикордонники, отримують у Молдові притулок, а ще частина подінуться "незрозуміло куди". Їх не затримують, тому вони, мабуть, або залишаються на території Молдови, або їдуть до інших країн. Точної статистики щодо кількості таких людей немає.

"Коли я спілкуюся з колегами, то говорю, що, якщо ми не можемо вирішити велику проблему, краще вирішувати менші поодинці - що робити з людьми, яким Молдова відмовила у наданні притулку", - зазначив Шевченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – на початку червня міністр юстиції Денис Малюська заявив, що ухилянти стикатимуться з обмеженнями у наданні адміністративних послуг. За його словами, під обмеження можуть потрапити сотні, якщо не тисячі послуг.

Під час інтерв'ю Еммі Антонюк міністр юстиції Денис Малюська розповів, що при отриманні адміністративних послуг держава може вимагати у військовозобов'язаних документів, у тому числі й військового квитка.

За його словами, це "нормальний, правильний, природний процес", який "з'являтиметься все частіше". Таким чином, ухилісти можуть зіткнутися з деякими проблемами під час їх отримання.

Також видання "Коментарі" повідомляло – соціологи з'ясували, що 46% опитаних українців вважають, що не соромно зараз бути ухилянтом. Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, проведеного з 20 по 28 червня 2024 року на замовлення видання "Дзеркало тижня".