Україна не відмовиться від сходу: що означає заява Зеленського – як реагує світ

Українська влада вже чітко показала, що за жодних обставин не відмовиться від Донбасу та інших українських територій

Президент України Володимир Зеленський заявив CNN, що Україна не бажає відмовлятися від території у східній частині країни, щоб покласти край війні з Росією. Він також стверджує, що важко вірить у благонадійність "деяких країн або деяких лідерів" після ескалації війни в Україні. Як оцінюєте ці заяви? Як мужній опір України російській агресії змінює нас і весь світ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зеленський обпікся об Лукашенка, який спочатку клявся, що не братиме участі у війні, а потім з території РБ розпочався наступ на Київ

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень доктор політичних наук Ігор Петренко розмірковує так:

"Територіальна цілісність та суверенітет завжди були пріоритетом для Зеленського у переговорах щодо Донбасу з Росією. Навіть після початку повномасштабної війни та нового переговорного треку – питання про відмову від Донбасу чи Криму українською стороною не обговорювалося. Не піде Київ і на визнання фейкових "Л/ДНР", зокрема чудово розуміючи, що цим апетити Путіна не обмежаться. Розуміє Зеленський і те, що це – екзистенційна війна, від якої буде залежати не просто належність окремих територій, а доля всієї української нації та держави".

Водночас, зазначає експерт, поки що є низка питань, які Київ готовий обговорювати з Москвою. Наприклад, відмова нашої країни від вступу до НАТО в обмін на гарантії безпеки, деякі питання гуманітарної політики тощо. Але з кожним військовим злочином РФ, з кожним новим актом тероризму вікно переговорних можливостей стає вже, про що теж говорить Зеленський.

"У контексті слабкої віри Зеленського у благонадійність деяких країн чи лідерів… Президент завжди був скептичний до обіцянок інших політиків. Він завжди наполягав на чіткості у формулюваннях. Якщо обговорюється питання вступу України до НАТО, то скажіть чітку дату та чіткі вимоги, які ми маємо виконати. Якщо йдеться про напад Росії, то ухваліть превентивні санкції і дайте зброю, а не просто розповідайте, що РФ нападе. Також думаю, що Зеленський обпікся про Лукашенка, який спочатку клявся, що не братиме участі у війні, а потім із території РБ розпочався наступ на Київ. Це добрий досвід для нас усіх. І Зеленський із цього робить висновки", – вважає Ігор Петренко.

Він наголошує, що українці сьогодні надихають величезну кількість країн. Адже в асиметричному конфлікті ми не тільки встояли, а й змогли дати добре по зубах "другої армії" світу.

"Ми демонструємо не лише неймовірну мужність, а й єдність. Єдність армії, влади та народу, – наголошує експерт. – Хоробрість Зеленського, особливо у перші дні війни, викликає як у суспільств інших країн, так і у їхніх лідерів, глибоку повагу та спонукає до більшої допомоги нам. Ми повертаємо цінності у світ, у світ, девізом якого довгий час було “business as usual” – просто бізнес".

Зараз у Європі від політики умиротворення, стримування Росії починають переходити до політики протистояння з нею на державному рівні

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула звертає увагу, що президент Зеленський неодноразово наголошував, що не готовий відмовлятися від будь-яких українських територій як крок назустріч Росії – як умови для припинення вогню та зупинення активних бойових дій. Для Києва це – "червона лінія".

"Така позиція обумовлена кількома факторами. Найважливіший з них – людиноцентричний підхід, який лежав і лежить в основі політики Зеленського. Адже, коли ми говоримо про долю тимчасово окупованих територій, йдеться не лише про необхідність збереження територіальної цілісності України, а й долю людей, які опинилися в окупації. У тому числі із лютого 2022-го. І Зеленський не готовий принести все це в жертву заради мирного ефемерного договору з Росією. І це правильний підхід. Ми бачимо, що творить агресор у Маріуполі, як посилюються репресії у Херсоні. Відповідно, поступки Росії у цих питаннях стали б зрадою стосовно українських громадян, які страждають від російської агресії. Другий момент. Варто розуміти безперспективність тих чи інших домовленостей із Росією тут і зараз. Очевидно, що країна-агресор має куди більші плани щодо України, аніж захоплення всього Донбасу чи окупація частини наших південних територій. Головна мета Кремля – знищення української державності. Тож будь-які поступки не принесуть нам миру. У найкращому разі відкладуть конфлікт на роки чи місяці", – пояснює експерт.

За його словами, саме тому українська влада не погоджується на капітуляцію в тому чи іншому вигляді.

"Ми продовжуємо оборонятися всіма наявними силами та засобами, за підтримки, яку озброєнням та фінансами нам надають закордонні партнери. Плюс – посилення тиску санкцій на РФ. І ця допомога відіграє величезну роль у забезпеченні обороноздатності нашої держави, – зазначає Микола Замікула. – При цьому (і тут Зеленський теж має рацію) різні держави по-різному реагують на російську агресію проти України. Не всі, на жаль, також активно підтримують боротьбу українців за свободу та незалежність, як це роблять США, Великобританія, Польща, країни Балтії. Але загалом – чітко видно зрушення у мисленні європейських політиків. Очевидно, що вони переосмислюють стан міжнародних відносин та роль РФ у них. І, відповідно, переглядають свої підходи до розбудови відносин із Москвою".

Український опір, що триває, консолідація українського суспільства у відбитті російської агресії – відкриває очі багатьом європейським політикам на сутність російського режиму, вважає експерт.

"При цьому я не сказав би, що російсько-українська війна на даний момент якось кардинально змінила основи системи світопорядку. Але що багато ілюзій розвіяні – однозначно. У тому числі ілюзія про те, що демократичні цінності можна м'яко прищепити країнам з авторитарними режимами, як і Росії. Вона, на жаль, продовжує вибудовувати політику, виходячи з поглядів, які домінували в Європі до середини 20 століття, до Другої світової. Йдеться про невизнання незалежності інших держав, про реваншизм, про імперські замашки", – наголошує Микола Замікула.

У підсумку, продовжує він, бачимо, що зараз у Європі від політики умиротворення, стримування Росії починають переходити до політики протистояння з нею на державному рівні. Політиці, яка домінувала у відносинах СРСР та країн Заходу в період "холодної війни".

"Це виражається у різний спосіб, – зазначає експерт. – Нейтральні Швеція та Фінляндія, наприклад, зараз готуються подати заявку на вступ до НАТО. У Німеччині, яка останні десятиліття активно зміцнювала зв'язки з РФ та демілітаризувалася, йдуть розмови не лише про військову допомогу України (про що ще кілька місяців тому не було й мови), а й про збільшення фінансування національних збройних сил. Російська агресія проти України показала Заходу реальну загрозу. А успішний український спротив продемонстрував, що з цією загрозою можна і треба боротися. Я щиро сподіваюся, що переосмислення, яке зараз проходить у західній цивілізації, приведе до розуміння, що добро (демократичні цінності) має бути з кулаками".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у розвідці розповіли, що окупанти хочуть встигнути до Великодня.