Україна назвала умову відкликання позовів до СОТ через зерно

Україна хоче отримати гарантії відсутності обмежень на експорт зерна у майбутньому

Україна готова відкликати свої позови до Світової організації торгівлі проти трьох країн Євросоюзу лише за умови, якщо отримає гарантії відсутності обмежень на експорт зерна в майбутньому. Про це повідомляє портал "Коментарі" із посиланням на заяву заступника міністра економіки України Тараса Качки в ефірі телемарафону.

"Для нас дуже важливо, щоб польська сторона та інші держави та Європейський союз гарантували нам, що такого роду обмежень у майбутньому не відбудеться… Тому, звичайно, тільки тоді, коли ми отримаємо гарантії, ми формально оголосимо на весь світ, що ця суперечка вичерпана". Думаю, це питання розглядатиметься останнім", - заявив чиновник, припускаючи можливість відкликання позовів до СОТ.

Він розповів, що зараз важливо запустити механізм узгодження та верифікації українського експорту зерна, оскільки таку пропозицію вже фактично узгодили Євросоюз та держави-члени. Україна вважає такий механізм прийнятним.

"Позови до СОТ, як ми бачимо з реакції партнерів, були абсолютно правильним кроком. Тому що він окреслив природу нашого обурення", - підсумував заступник міністра.

Читайте також на порталі "Коментарі" - останнім часом на фоні проблем із зерновим експортом в України виникли серйозні тертя з низкою сусідніх країн-членів ЄС. Серед таких виявилася і Польща, відносини з якою були підірвані, зокрема, надмірно різкими висловлюваннями президента Зеленського з трибуни Генасамблеї ООН. З боку офіційних представників Польщі була низка досить жорстких заяв після цього. І вони продовжують сипатися вже майже тиждень. Україна намагається згладити гострі кути І сам Зеленський закликає прибирати емоції, наголошуючи, що робота з сусідами може і має стати конструктивною. Про що свідчить зростання напруги у відносинах України з європейськими сусідами? Що робити для врегулювання проблемних моментів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.