У ЗМІ з'явився "план" щодо Придністров'я: чи справді Молдова готується до возз'єднання

Молдова може використати модель Німеччини

Влада Молдови, ймовірно, підготувала план реінтеграції Придністров'я. Він, зокрема, включає виведення російських військ на вимогу Тирасполя. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "NewsMaker".

Зазначається, що газета El Pais оприлюднила так званий план реінтеграції Придністровського регіону. За інформацією видання, план підготувало консалтингове агентство на замовлення Кишинева.

ЗМІ зазначає, що повномасштабне російське вторгнення в Україну створило унікальні умови, якими Молдова хоче скористатися для відновлення економічної та політичної реінтеграції.

За планом, опублікованим El Pais, Молдова нібито до 2038 року хоче відновити контроль над Придністров'ям. Об'єднати Молдову хочуть за прикладом Німеччини (йдеться про входження Німецької Демократичної Республіки (НДР) до складу Федеративної республіки Німеччини (ФРН), що сталася 1990 року).

План реінтеграції нібито має закінчитися референдумом та виведенням російських військ із Придністров'я. Більше того, виведення сил має бути на вимогу Тирасполя, їх має замінити міжнародна місія.

Зазначається, що наразі у Придністров'ї перебуває 500 російських так званих "миротворців" на контрольно-пропускних пунктах. Також Росія тримає у регіоні 1500 солдатів.

За даними El Pais, Молдова таємно зустрічається з керівниками Придністров'я, але переговори ще на початковій стадії. Також видання зазначає, що Кишинів цього року хоче домовитися з Придністров'ям щодо підготовки суддів, прокурорів та адвокатів. На наступних етапах Молдова нібито запропонує мешканцям Придністров'я компенсацію ціни на газ, а сторони почнуть домовлятися про політичний статус регіону. У 2027 році Кишинів та Тираспіль мають підійти до проведення референдуму.

Фактично, у Молдові не спростували, але й не підтвердили заяви ЗМІ.

Бюро реінтеграції Молдови в коментарі виданню NewsMaker зазначило, що Кишинів має офіційні програми і план дій з реінтеграції.

Читайте також на порталі "Коментарі" - колишній президент Молдови поставив під сумнів територіальну цілісність України.