У Зеленського пояснили, чому тепер вважають Британію не партнером, а союзником

Угода діятиме доти, доки Україна не вступить до НАТО

Підписана у Києві угода про співробітництво у сфері безпеки з Великобританією є формою військового союзництва на той час, доки Україна не вступить до НАТО. Про це в інтерв'ю каналу "Ходорківський LIVE" розповів радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Це формат союзницьких, максимально близьких відносин, в рамках яких Великобританія гарантує Україні прямі військові та фінансові інвестиції, юридично фіксує поставки військової допомоги, яка буде йти на військове виробництво, на стабілізацію макрофінансової ситуації в Україні. Крім того, Британія регламентує постачання конкретних інструментів для ведення війни, в даному випадку ми говоримо про далекобійні ракети, регламентує постачання розвідінформації", – пояснив Подоляк.

За словами радника глави ОП, все це загалом виглядає як "союзницький пакет", і Україна сподівається, що аналогічні чіткі двосторонні угоди підпишуть і інші країни, які приєдналися до формальної декларації про гарантії України, прийнятої за підсумками липневого саміту НАТО.

Михайло Подоляк підкреслив, що у підписаній з Британією угоді немає пунктів, які передбачають перекидання в Україну британського військового контингенту.

Читайте також на порталі "Коментарі" – президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак підписали історичну Угоду у сфері безпеки між нашими країнами. Великобританія стала першою із "Великої сімки", хто зробив це після відповідних домовленостей саміту НАТО у Вільнюсі у липні-2023. І хоча ця Угода, яка, ймовірно, працюватиме до вступу України в НАТО, не містить зобов'язання Великобританії воювати на боці нашої країни, там є чимало пунктів, які допоможуть зміцнити нашу обороноздатність. Як оцінюєте цей документ, чому з'явився саме зараз? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.