У ВР пояснили, чому ТЦК активізували перевірки у великих містах

Колись ТЦК більше працювали у селах, тепер перейшли у великі міста, бо у процесі мобілізації повинна зберігатися справедливість

Немає прямої залежність між бронюванням і рейдами територіальних центрів комплектування (ТЦК), повідомив в ефірі 24 каналу член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський

За його словами, це питання стало актуальним після ухвалення у 2024 році закону, що вніс зміни до процедури мобілізації. Він підкреслив, що коли Верховна Рада ухвалювала зміни до мобілізації, було вирішено мінімізувати кількість осіб, які мають право на відстрочку, і водночас збільшити число тих, хто може бути заброньованим.

Внаслідок цього, каже нардеп, кількість заброньованих працівників зросла, зокрема серед держслужбовців, працівників ДСНС та Нацполіції, які раніше мали право на відстрочку. Однак спрощення процедури бронювання призвело до зловживань з боку деяких підприємств, які перевищували квоту броньованих працівників. Веніславський додав, що навіть для критичних підприємств квота бронювання обмежена до 50%, але через маніпуляції її збільшували.

Саме тому, президент України доручив провести аудит підприємств для перевірки правомірності їхнього статусу критичних та можливих зловживань у питанні бронювання працівників.

У великих містах, зокрема в Києві, активізувалися перевірки ТЦК, які спільно з Нацполіцією перевіряють документи громадян. Військовозобов'язані повинні мати не лише паспорт, але й документи, що підтверджують їхній статус щодо військової служби, відповідно до норм законодавства.

Федір Веніславський зазначив, що раніше мобілізація переважно проводилася у сільській місцевості, тоді як у містах, зокрема у розважальних закладах, життя вирувало. Нині ТЦК активізували свою діяльність у міських умовах, і це, на його думку, є абсолютно правильним підходом до мобілізації.

"Зараз ТЦК СП активізувалися у великих містах. Я думаю, що це абсолютно правильно, тому що має бути загальний підхід до мобілізації, а не так, що села фактично пусті, чоловіків немає, а в містах життя вирує, зокрема в нічних клубах, ресторанах, розважальних закладах", - підкреслив Веніславський.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що зараз на фронт легально можуть мобілізувати чоловіків, які мають проблеми зі здоров’ям.