У світі повідомили про загрозу ще однієї війни: може активізуватись союзник РФ

Президент Філіппін прямо попередив про загрозу війни з Китаєм

Філіппіни попереджають, що подальші сутички за участю китайського флоту в Південно-Китайському морі можуть спричинити війну. Як повідомляє портал "Коментарі", про це заявив президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший, пише "Financial Times".

ЗМІ зазначає, виступаючи на безпековому форумі країн Південно-Східної Азії, президент Філіппін припустив, що протистояння його країни з Китаєм може перерости у війну, якщо філіппінського громадянина буде вбито під час все жорстокіших зіткнень з китайською береговою охороною.

На міжнародному оборонному форумі в Сінгапурі Маркос сказав, що США, які мають угоду про взаємну оборону з Філіппінами, дотримуються "тих самих стандартів". У своїх коментарях президент Філіппін уперше припустив, що країна може звернутися до США за військовою допомогою.

Як зазначає Financial Times, з серпня минулого року кораблі берегової охорони Китаю неодноразово використовували водомети проти філіппінських кораблів поблизу островів, на які претендують обидві держави. Наслідком стали пошкодження суден та поранення філіппінських моряків.

"Ми вже отримали травми, але, слава Богу, ще не дійшли до [смерті]. Але як тільки ми дійдемо до цієї точки, ми перейшли б Рубікон. Це червона лінія? Майже напевно", - сказав Маркос.

Претензії Китаю на Південно-Китайське море "майже повністю суперечать економічним правам та в деяких випадках суверенітету" кількох прибережних держав, зазначає Financial Times. Президент Маркос зробив Філіппіни найактивнішим конкурентом Китаю з цього питання з моменту вступу на свою посаду в середині 2022 року.

Виступаючи на тому ж безпековому форумі, представник армії Китаю Цзін Цзяньфен засудив США як "джерело хаосу і напруженості" в Індо-Тихоокеанському регіоні і заявив, що Вашингтон прагне створити в регіоні місцевий аналог НАТО. Міністр оборони США Ллойд Остін відкинув ці звинувачення.

Читайте також на порталі "Коментарі" - переговори США та Китаю: ЗМІ дізналися деталі.