Головна Новини Суспільство події У РНБО розповіли про масштаби проблеми фальсифікованих та неякісних ліків
commentss НОВИНИ Всі новини

У РНБО розповіли про масштаби проблеми фальсифікованих та неякісних ліків

В РНБО повідомили, що за останні роки на фармацевтичному ринку України стали частіше виявляти ліки, ввезені контрабандою

17 червня 2020, 13:16 comments1203
Поділіться публікацією:

У 2008-2020 роках в Україні виявили майже 20,6 млн. упаковок лікарських засобів неналежної якості. Про це йдеться на сайті Ради національної безпеки і оборони України.

У РНБО розповіли про масштаби проблеми фальсифікованих та неякісних ліків

Як розповів заступник секретаря РНБО Олексій Соловйов, фальсифіковані та неякісні ліки є глобальною проблемою не лише в Україні, а й в усьому світі. Так, за оцінками Всесвітньої організації здоров’я, один з десяти медичних препаратів у країнах з низьким і середнім рівнем доходу – неякісний або фальсифікований. В Україні ж Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у 2008-2020 роках не допустила до споживача майже 20,6 млн. упакувань лікарських засобів неналежної якості. Загальна вартість цих медпрепаратів склала близько 400 млн. грн. Крім того, за останні роки почастішали випадки виявлення на фармацевтичному ринку України ліків, ввезених контрабандним шляхом.

У РНБО наголосили, що у сфері протидії фальсифікації ліків існують проблемні питання, а заходи щодо протидії поширення фальсифікату в нашій країні – недостатні. Серед проблем названі такі: безконтрольність ринку дієтичних добавок, неврегульованість на законодавчому рівні питань щодо ліцензування та здійснення дистанційної торгівлі ліками, відсутність відповідної кримінальної відповідальності за виведення на ринок фальсифікованих медичних виробів.

На засідання РНБО обговорили вищезазначені проблеми, за підсумками розгляду мають підготувати пропозиції стосовно удосконалення законодавства у відповідній сфері.

Як повідомлялося, з меморандуму МВФ за новою програмою stand by випливає, що медична реформа в Україні буде продовжена зі збереженням ролі НСЗУ та "Медзакупівель України".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пояснив, чому на початку епідемії коронавірусу в Україні медичні засоби закуповували з-за кордону. Поряд з цим, гарант наголосив – Україна при медичних закупівлях має надавати перевагу виробникам вітчизняного фармринку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини