Головна Новини Суспільство події У «Л/ДНР» заявили, що Україна пішла на діалог: що стоїть за черговим інформаційним вкиданням
commentss НОВИНИ Всі новини

У «Л/ДНР» заявили, що Україна пішла на діалог: що стоїть за черговим інформаційним вкиданням

Росія не втрачає надії відмежуватися від конфлікту на сході, в чергове поставивши Україну перед фактом, що потрібно виконувати "Мінськ"

6 лютого 2022, 14:22
Поділіться публікацією:

За даними ZN.UA, "представники" ОРДЛО Наталія Ніконорова та Владислав Дейнего звернулися до спецпредставника чинного голови ОБСЄ в Україні й у Тристоронній контактній групі послу Мікко Кіннунена з листом, у якому стверджують, що Україна зобов'язалася до засідання ТКГ 8-9 лютого відреагувати на "пропозиції" ОРДЛО щодо врегулювання ситуації на сході України. В Офісі президента України цю інформацію заперечують. Експерти оцінили цей інформаційний бій для видання "Коментарі".

У «Л/ДНР» заявили, що Україна пішла на діалог: що стоїть за черговим інформаційним вкиданням

КППВ. Фото: dnl.com.ua

Бачимо явно контрольоване вкидання інформації російських спецслужб

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгірьов пояснює:

"Трьохсторонні переговори у рамках "Мінська" включають Україну, РФ та ОБСЄ. Жодних квазіутворень у вигляді "ЛНР" і "ДНР" у ТКГ немає. Їх представники присутні лише у підгрупах. Тож говорити про якісь їх пропозиції, обговорювати їхню "дорожню карту" – це грати на суб'єктивізацію квазіутворень і виводити ситуацію на рамки прямих переговорних процесів між Києвом, Донецьком і Луганськом. Чого, до речі, прагне Москва".

На думку експерта, бачимо явно контрольоване вкидання інформації – напередодні чергового засідання ТКГ, а також запланованих на лютий зустрічей радників голів "нормандського формату", візитів в Україну голів МЗС Франції та Німеччини, французького президента Емануеля Макрона та нового канцлера Німеччини. Нагадаємо, що Німеччина та Франція входять до "нормандського формату". Як і Україна з Росією.

"Вкидаючи цю інформацію (про те, що голова Офісу президента Андрій Єрмак, який представляє Україну на переговорах радників голів НФ у січні, нібито погодився до наступної зустрічі розглянути "дорожню карту" ОРДЛО), російські спецслужби переслідують кілька цілей", – вважає Дмитро Снєгірьов.

Перша – дестабілізація ситуації усередині України. Розгортання інформаційної кампанії щодо можливої "зради" у вищому політичному керівництві.

Друга – можливість звинуватити Україну у блокуванні роботи ТКГ і нормандського процесу. Нібито Кремль зробив пропозицію щодо врегулювання ситуації, а вона була заблокована офіційним Києвом. Який уже не раз чітко заявляв – прямих переговорів із Луганськом і Донецьком не буде.

"Ну, а те, що подібне публікують українські ЗМІ, ще раз порушує питання про інформаційну гігієну. І не тільки. Тому що подібним чином українські медіа стають інструментом впливу російських спецслужб у проведенні інформаційно-психологічних операцій у нашій країні. І я згоден із радником Єрмака – Подоляком, який пояснив таку публікацію у ZN.UA бажанням хайпанути. На жаль, на тему українсько-російського конфлікту багато хто намагається хайпанути", – резюмує Дмитро Снєгірьов.

Україні слід відразу робити заяву у Радбезі ООН, що ОРДЛО тепер офіційно перебувають під впливом РФ

Політичний експерт Олександр Антонюк трактує низку заяв президента Володимира Зеленського та голови ОП Андрія Єрмака як бажання України відмовитись від "Мінська". Хоча б шляхом проведення референдуму. Мовляв, народ проти, тому ми не готові виконувати "Мінськ".

"Хід, начебто, правильний. Тому що у нинішньому вигляді ці угоди виконувати не можна. Але й відмовлятися від них не можна — так ми даємо можливість РФ послабити санкції, відмовимося від своїх територій. І це – небезпечний наратив", – наголошує експерт.

При цьому він впевнений, що з грудня 2021 ми можемо говорити, що у нас повномасштабна війна з РФ відбувається на території ОРДЛО.

"Тому що саме тоді голови окупаційних адміністрацій – Пушилін (Донецьк) і Пасічник (Луганськ) отримали партквитки "Єдиної Росії". Тобто, тимчасово окупованою частиною Донецької та Луганської областей тепер офіційно керує партія влади РФ – "Єдина Росія". Чи може вважатися Пушилін і Пасічник сьогодні сепаратистами? Моя відповідь ні. Яка різниця між тим, що окупаційними адміністраціями управляють Пасічник і Пушилін (члени "Єдиної Росії", мають російські паспорти), або завтра ними керуватиме колишній президент РФ і колишній прем'єр Дмитро Медведєв або голова Міноборони РФ Сергій Шойгу (теж громадяни РФ і члени "Єдиної Росії"). Різниці юридичної – жодної. Тому читаємо між рядками. Якщо завтра той же Єрмак спілкуватиметься з кимось з ОРДЛО, то фактично він спілкуватиметься з представниками партії влади РФ", – пояснює Олександр Антонюк.

Він наголошує, Україні слід відразу робити заяву у Радбезі ООН, що ОРДЛО тепер офіційно перебувають під долонею РФ. Що скоєно аншлюс. І що звідти стріляють деякі незаконні збройні формування, а – російські війська.

"Але виразної позиції з боку України не було і немає. А якби ми зробили таку заяву, зробили повідомлення у Радбез ООН, то могли б виносити на порядок денний два питання. Перше – забрати у РФ право вето з українського питання, бо очевидним є конфлікт інтересів. Друге – якщо є загроза вторгнення (а вона є), то треба вводити миротворчу місію ООН по всьому кордону між Україною та РФ, а також на лінії розмежування. Так можна тактично, стратегічно виграти цей епізод, – каже Олександр Антонюк. – Тим часом 18 лютого РФ хоче у Радбезі ООН порушити питання про виконання Україною Мінських угод, а також Паризького комюніке від грудня 2019-го. І ми, схоже, займатимемо незрозумілу позицію. Оборонну. А тут треба займати атакуючу. І такий момент упускати не можна. Це – злочинна бездіяльність".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, чому США різко пом'якшили риторику щодо можливого вторгнення РФ в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини