У чому Зеленський намагався переконати союзників, але отримав відмову: Bloomberg дізнався про деталі

Лідери Польщі та Угорщини заявили, що не відправлятимуть біженців назад, доки триває війна

Глава української держави Володимир Зеленський хоче повернути якомога більше українців назад на Батьківщину, але країни, що їх приймають, виграють від появи нових робочих рук. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Bloomberg".

ЗМІ зазначає, що президент хоче, щоб біженці повернулися, підтримали зруйновану економіку і протистояли Росії. Водночас у багатьох країнах Центральної та Східної Європи відчувається нестача робочої сили, і такі країни як Польща та Чехія не хочуть втрачати людей.

На початку війни близько 17 мільйонів українців – понад третину довоєнного населення – залишили свої будинки. За даними Агентства ООН у справах біженців, понад 6 мільйонів людей залишаються біженцями за кордоном.

За прогнозами українського Центрального банку, ще 400 000 людей покинуть країну цього року через такі труднощі, як відключення електрики та загрози енергетичній інфраструктурі.

Зеленський намагається переконати союзників допомогти повернути в Україну більше чоловіків призовного віку, звертаючись до них по допомогу на двосторонніх зустрічах. Політики від Польщі до Угорщини заявили, що не відправлятимуть біженців назад доти, доки триває війна.

Але є й головна економічна причина залишити їх у себе, особливо у країнах, керівництво яких останніми роками негативно ставилося до міграції. Крім українців, які влаштувалися в Польщі ще до війни, країна прийняла близько 950 000 біженців. Їхній внесок у ВВП склав від 0,7 до 1,1% минулого року, згідно зі звітом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

У доповіді йдеться про те, що сім'ї українських біженців у Польщі забезпечують себе самі. 80% їх доходів надходить від роботи, після того, як прибули вийшли на ринок праці швидше, ніж очікувалося.

У Чехії у першому кварталі українські біженці заплатили майже вдвічі більше податків, ніж отримали соціальну допомогу, свідчать дані Міністерства праці.

"Прямо скажемо, багато чеських компаній залежать від навичок та працьовитості українських біженців… Будівельна галузь, наприклад, повністю зупинилася б без українських робітників", - каже голова лобістської групи роздрібної торгівлі та готельного бізнесу Томаш Пруза.

Читайте на порталі "Коментарі" - Politico дізналося, як Україна бачить мирні переговори з РФ.