У Червоному Хресті відповіли на запит України: чи поїдуть у Курську область

Червоний Хрест назвав дві умови, щоб відвідати Курську область.

МЗС України надіслало повідомлення до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, щоб здійснити "належне забезпечення основоположних прав людини" у Курській області. В російському офісі Червоного Хреста відреагували на запит України та назвали дві умови.

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що готовий допомагати у Курській області, однак за виконанням двох умов: гарантій безпеки та угоди між Україною та Росією.

"МКЧХ просив про доступ до Курської області з самого початку ескалації, ми готові допомагати. Але для цього потрібне виконання двох умов. Перше – потрібні гарантії безпеки. Друге - потрібна угода між двома сторонами, щоб вони домовилися, як така операція може бути проведена", - йдеться в заяві.

Також Червоний Хрест повідомив, що голова організації Сполярич провела зустріч з Лавровим на якій було обговорено ситуацію у Курській області. Однак деталі розмови не повідомляють широкому загалу через її конфіденційний характер.

Нагадаємо, що 16 вересня українське МЗС запевнило, що Україна дотримується міжнародних зобов'язань у сфері гуманітарних прав на підконтрольної території Курській області. Для цього МЗС закликало ООН та МКЧХ долучитися до заходів гуманітарного реагування та здійснювати моніторинг.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в ООН відповіли на запит України та назвали причину, чому не можуть відправити гуманітарну місію в Курську область.

Також "Коментарі" писали, що МЗС України відреагувало на заяви Кремля, де розкритикували український запит до ООН та МКЧХ назвавши його провокацією.