Головна Новини Суспільство події Трійця: головні прикмети свята – що можна робити, а що – категорично заборонено
commentss НОВИНИ Всі новини

Трійця: головні прикмети свята – що можна робити, а що – категорично заборонено

12 червня 2022 року в Україні відзначається Трійця. Це свято – одна з ключових подій християнства

12 червня 2022, 08:35 comments1989
Поділіться публікацією:

Православні українці сьогодні відзначають одне з найголовніших свят у християнському світі – Трійцю. Вважається, що на 50-й день після Воскресіння Христа на учнів Ісуса Христа зійшов благодатний вогонь і вони з того часу почали активно проповідувати, прославляючи Господа Спаса та християнського у різних куточках світу.

Трійця: головні прикмети свята – що можна робити, а що – категорично заборонено

Трійця. Фото: з відкритих джерел

Вважається, що свято на честь Святої Трійці вирішили встановити апостоли, яких ще називають учнями Ісуса Христа. Таким чином, вони хотіли закріпити в пам'яті людей подію, що відбулася на п'ятдесятий день після Воскресіння Господнього. Згідно з біблійними сказаннями, Святий Дух спустився до апостолів, які на той момент уже п'ятдесят днів поспіль молилися в Сіонській світлиці, яка згодом стала першим християнським храмом.

Після зходження Святого Духа апостоли одразу навчилися зцілювати та пророкувати. При цьому вони ще й заговорили різними мовами: це знання їм було дано, щоб нести Слово Боже світом. Після цього учні Христа вирушили в різні частини світу, щоб повідати всім мешканцям планети про життя Господнє та його болісну смерть за гріхи всього людства.

Трійця відноситься до так званих Зелених свят — це комплекс народних свят весняно-літнього циклу. Сюди входить Семік, який відзначався сьомого четверга або сьомої неділі після Великодня.

Семик, як і Трійця, вважався дівочим святом. Дівчаток-підлітків брали в компанію дівчат, і вони могли ненадовго стати нареченими, ворожити на нареченого та брати участь в осінньо-зимових посиденьках.

Також проводився обряд кумлення – це своєрідне закріплення дружби між юними дівицями. Дівчата, а в деяких регіонах і молоді заміжні жінки, разом йшли в ліс, брали з собою частування, плели вінки, одягали один одному на голову, мінялися хрестами, співали особливі пісні.

Люди здавна прикрашали будинки та храми зеленню: гілками дерев, найчастіше берези, травою та квітами. Їх ставили біля ікон та у вази по всьому будинку. Вважалося, що у цей день сама природа захищає всіх, хто перебуває під цим дахом від зла.

Крім того, в Троїцин день на Русі було прийнято свататися. Вважалося, якщо посвататися на П'ятидесятницю, а весілля зіграти на Покров — день, коли, на думку наших предків, осінь зустрічається із зимою, то щасливе спільне життя забезпечене.

Що категорично не можна робити на Трійцю

Працювати на Трійцю не можна. Шити та в'язати також. Заборонено будь-яку трудову чи розумову діяльність.

Митися. Наші пращури на Троїцю не купалися ні у водоймах, ні у ваннах, не користувалися душем і були категорично проти лазні.

Стригтися. Загалом займатися своїм зовнішнім виглядом заборонено. Це стосується і стрижки нігтів.

Заборонені будь-які негативні емоції та матюки, особливо це стосується сварок з лайкою та образами.

Цієї дати не можна святкувати весілля. Цей день присвячений виключно Трійці, Батькові, Сину та Святому Духу. Інші святкування, включаючи іменини, цієї дати суворо заборонені.

Головні прикмети цього дня

Дощ на Трійцю – буде добрий урожай хліба та грибів.

Потрапити під дощ – до добра та виконання мрій.

Хто побачить веселку – здобуде здоров'я та багатство наступного року.

Дощова П'ятидесятниця – обіцяє тепле літо.

Обов'язково відвідайте церкву того дня, а ось на цвинтар краще не ходити — церква цього не схвалює.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден вперше розповів, як Зеленський відреагував на його попередження про вторгнення РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини