Транзит нафти до Словаччини може продовжитись: Україна назвала свою умову

Київ очікує, що Братислава активує відповідний механізм у Угоді про асоціацію з Євросоюзом

Україна гарантує транзит нафти компаніям, які не підпадають під санкції, та готова вирішувати питання транзиту зі Словаччиною відповідно до угоди про асоціацію з ЄС. Як передає портал "Коментарі", з посиланням на заступника міністра енергетики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Романа Андарака повідомляє "Reuters".

Агентство нагадує, що наприкінці червня Україна запровадила санкції проти однієї з найбільших російських нафтових компаній, заборонивши їй будь-яку діяльність на території України та перекривши надходження її нафти на НПЗ Словаччини та Угорщини.

У понеділок прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його країна припинить постачання дизельного палива до України, якщо Київ не відновить надходження нафти з російського "Лукойлу".

За словами Романа Андарака, Україна готова до вирішення можливих проблемних питань, якщо Словаччина активує відповідний механізм у Угоді про асоціацію з Євросоюзом. При цьому заступник міністра наголосив, що поки що з боку Словаччини у цьому напрямі не зроблено жодних кроків.

Читайте також на порталі "Коментарі" - прем'єр Словаччини Роберт Фіцо провів телефонну розмову з прем'єром України Денисом Шмигалем з приводу зупинки транзиту російської нафти через нафтопровід "Дружба". У себе у Facebook керівник словацького уряду написав, що поділився зі Шмигалем "технічним рішенням" щодо відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" українською територією.

Також видання "Коментарі" повідомляло – транзит нафти "Лукойлу" через Україну: як відреагував ЄС на ультиматуми Угорщини та Словаччини.