Головна Новини Суспільство події ТОП-10 викликів, з якими зіткнеться людство в 2021 році
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-10 викликів, з якими зіткнеться людство в 2021 році

Наступний рік обіцяє всьому світу проблеми не тільки через коронавірус і економічну кризу

18 листопада 2020, 13:36 comments1176
Поділіться публікацією:

Багато хто з нетерпінням чекають скоріше не нового року, а закінчення поточного. У 2020 році людству довелося зіткнутися з багатьма проблемами через пандемію коронавірусу. Чого чекати світу від 2021 року, повідомляє The Economist.

ТОП-10 викликів, з якими зіткнеться людство в 2021 році

Десять тенденцій, на які варто звернути увагу в наступному році.

1) Конкуренція за вакцини. Чим доступніше у великих обсягах ставатимуть вакцини, тим більше зміститися акцент з героїчних зусиль з їх розробки на настільки ж складне завдання їх поширення. За вакцину боротимуться як в середині країн, так і країни між собою.

2) Змішане відновлення економіки. Відновлення буде неоднорідним, оскільки десь коронавірусна епідемія затихає, а десь — нові спалахи. Уряди перейдуть від підтримки компаній на життєзабезпеченні до допомоги працівникам, які втратили роботу. Розрив між сильними та слабкими компаніями буде збільшуватися.

3) Припинення нового світового безладу. Актуальним є питання, наскільки новообраний президент США Джо Байден зможе відновити руйнування міжнародного порядку, ґрунтуючись на правилах. Паризький договір щодо клімату і ядерна угода з Іраном — очевидні відправні точки.

4) Посилення напруженості між США і Китаєм. Навряд чи Байден припинить торгову війну з Китаєм. Замість цього він буде налагоджувати відносини з союзниками, щоб вести протистояння більш ефективно.

5) Протистояння великих компаній. Бізнес в американо-китайському конфлікті, й не тільки такі очевидні приклади як Huawei і TikTok, стає полем геополітичної битви. Крім тиску зверху, начальство також стикається з тиском знизу: співробітники і клієнти вимагають чіткої позиції щодо зміни клімату та соціальної справедливості.

6) Технологічний прогрес. У 2020 році пандемія прискорила впровадження багатьох технологічних моделей поведінки, від відеоконференцій і покупок в Інтернеті до віддаленої роботи та дистанційного навчання. У 2021 році стане ясніше, якою мірою ці зміни збережуться або відкотяться назад.

7) Менш розслаблений світ. Туризм буде скорочуватися і змінюватися, з великим упором на внутрішні подорожі. Авіакомпанії, готельні мережі та виробники літаків будуть боротися, як і університети, які значною мірою залежать від іноземних студентів. Постраждає і культурний обмін.

8) Боротьба зі зміною клімату. Одна з кращих сторін кризи — це можливість вжити заходів щодо глобальних кліматичних проблем. Належить дізнатися, наскільки амбітними будуть обіцянки країн зі скорочення викидів на конференції ООН з клімату, відкладеної з 2020 року.

9) Рік дежавю. Прийдешній рік з усіх боків буде відчуватися як "друга спроба" 2020-го. Перенесені через пандемію Олімпійські ігри та багато інших політичних, спортивних і комерційних заходів нарешті можуть відбутися.

10) Загроза нових ризиків. Вчені та аналітики, багато з яких попереджали про небезпеку пандемії протягом багатьох років, спробують використовувати вузьке вікно можливостей, щоб змусити політиків більш серйозно ставитися до інших забутих ризиків, наприклад, ядерного тероризму.

Раніше повідомлялося, що слід знати про символ 2021 року — Білий металевий Бик.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини