The Economist заявив, що світові загрожує небачена раніше війна: як це пов'язано з Україною

Світу загрожує космічна війна, Китай прагне перевершити США

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну відкрило новий розділ у космічній війні. І найбільшим страхом США зараз є Китай, який прагне відповідати, якщо не перевершити, першість Америки у космосі. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Economist.

Видання цитує заяву заступника голови Об'єднаного комітету начальників штабів США, адмірала Крістофера Грейді, який сказав, що зараз космос став "найважливішою галуззю бойових дій".

"Космос – це не просто місце мирного освоєння, а й арена майбутніх бойових дій. Контроль над космосом став таким же важливим, як домінування на суші, на морі та в повітрі. Космічні технології роблять збройні сили у всіх інших областях більш потужними. Втратьте першість. у космосі, і ви ризикуєте програти війни на Землі", - йдеться у публікації.

Вказується, що у будь-якому майбутньому ймовірному конфлікті між США та Китаєм важливе значення для пошуку та знищення цілей на величезних відстанях матимуть супутники. І сьогодні багато про дії тих чи інших країн у космосі залишається прихованим, але гранично ясно те, що США активізує зусилля щодо збереження своєї переваги там.

Також наголошується, що турбуватися світові доведеться не лише про долю супутників у тому випадку, якщо війна між Китаєм та США справді вибухне.

Автори матеріалу зазначають, можливо, найбільша небезпека у короткостроковій перспективі – це прорахунок. Змагання у космосі є новим та неоднозначним. Ніхто не знає, напевно, яка космічна зброя існує, не в останню чергу тому, що багато цивільних технологій використовуються у військових цілях.

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування від лютого: які рішення вплинуть на ситуацію в Україні.