Темпи глобального потепління в Україні найшвидші у Чернігові та Києві – дослідження

Стало відомо, у яких містах України найбільше потеплішало за останні 30 років

Темпи глобального потепління в Україні загалом швидші, ніж у світі. Про це інформує "Урядовий кур’єр" із посиланням на директора Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, члена вченої ради Українського географічного товариства Олександра Косовця.

За підсумками спостережень метеорологічних станцій державної гідрометеорологічної служби, найбільше за останні 30 років потеплішало в Чернігові та Києві – на 1,6 градуса. Далі йдуть Чернівці із відхиленням у 1,5 градуса та Львів, Харків і Вінниця – у них по 1,4 градуса. Тоді як в Одеси температура підвищилася на 1,3 градуса, а в Дніпрі та Херсоні – на 1,2. А от найменші темпи потепління засвідчили в Ужгороді – на 0,9 градуса.

Зазначається, що Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) вважає потепління за 30 років близьким до відхилення в 1 градус. Як бачимо, в Україні лише в Ужгорода показник складає менше 1 градусу, в усіх інших – більше за дані ВМО.

І якщо температура повітря в Україні росте, то кількість опадів, у загальному підсумку, навпаки, падає. Тож дефіцит зволоження нашої країни зростає, резюмує Косовець.

Раніше повідомлялося, як зміни клімату вплинуть на погоду в Україні.